Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Ewa Kozłowska
Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku
1 z 6Spirulina
Chociaż spirulina, niebiesko-zielona alga, występuje w naturze od około 3,5 miliarda lat, w naszych kuchniach nadal gości dość rzadko. Szkoda, ponieważ to cenne źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten, zeaksantyna, selen, cynk, witamina C oraz witamina E, a także kompleksu witamin z grupy B.
Spirulinę wyróżnia dodatkowo wysoka zawartość białka i aminokwasów, które pomagają organizmowi zwalczać infekcje, stymulując jednocześnie rozwój dobroczynnych bakterii w jelitach. Alga poprawia stan skóry, przyspieszając jej regenerację.
W postaci sproszkowanej stanowi idealny dodatek do zdrowych zup i koktajli, choć na polskim rynku dostępna jest także w formie kapsułek. Koszt to około 15 złotych za 100 pigułek.