Superżywność dla dzieci
Badania wykazały korzystny wpływ spożywania owsianki na poziom koncentracji uczniów na lekcjach. Bogate w błonnik pełne ziarna powodują stopniowe uwalnianie energii do całego organizmu i znormalizowanie poziomu uwagi młodych żaków.
Orzechy
Zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach wpływają na prawidłową pracę serca dzieci oraz wzrost i rozwój komórek w ich organizmach. Zdrowe tłuszcze to zdrowa dawka energii.
Jaja
Jaja są cennym źródłem białka i witaminy D, która pomaga organizmom dzieci absorbować wapń. Produkt ten można wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu przez nie 11 miesiąca życia.
Mleko
Nabiał to m.in. białko i wapń. Produkty pochodzenia mlecznego w jadłospisie dzieci powodują prawidłowy wzrost kości i zębów oraz wpływają korzystnie na kondycję tkanki mózgowej.
Tofu
Tofu jest dobrym źródłem chudego białka o właściwościach zapobiegających rozwojowi nowotworów. Tofu może urozmaicać wiele potraw, sprawiając, że posiłki dzieci staną się jeszcze zdrowsze.
Łosoś
Zawarte w łososiu kwasy tłuszczowe omega-3 to zdrowa pożywka dla mózgu, tarcza antyzapalna dla organizmu i naturalny antydepresant. Wszystko to wpływa na podniesienie nastroju dzieci oraz stworzenie im korzystnych warunków do rozwoju.
Kakao
Kakao plasuje się wysoko pośród innych produktów spożywczych pod względem koncentracji flawonoidów. Składniki te wpływają korzystnie na poziom ciśnienia tętniczego krwi, pracę serca oraz zdrowie jamy ustnej. Używaj produktów, które zawierają przynajmniej 70% kakao.
Pomidory
Likopen zawarty w pomidorach ma właściwości przeciwnowotworowe. Pod tym względem więcej korzyści przyniesie nawet pomidor poddawany obróbce termicznej, jako że wpływa ona na uwalnianie tego składnika.
Jagody
Jagody są świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Badania wykazują ich pozytywny wpływ na pracę serca, stymulację prawidłowej pracy mózgu, przeciwdziałanie cukrzycy oraz redukcję tłuszczu brzusznego.
Owoce
Wszystkie owoce zawierają wiele zdrowych witamin i składników mineralnych, które poprawiają wydajność pracy mózgu. Dodatkowo błonnik normalizuje poziom cukru we krwi, przeciwdziałając gwałtownym skokom energetycznym w organizmach dzieci.