2 z 7Tatar wołowy – Sokołów
W składzie produktu "Tatar wołowy" firmy Sokołów znajdziemy: 86 proc. mięsa wołowego, wodę, regulator kwasowości: mleczan sodu, olej rzepakowy, błonnik grochowy, glukozę, aromat, ekstrakt drożdżowy, naturalne substancje aromatyczne, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancję konserwującą: azotyn sodu.
Wątpliwości może wzbudzić przede wszystkim pojawienie się w składzie azotynu sodu (E250), który uznawany jest za potencjalnie szkodliwy. Producenci dodają go, aby wyostrzyć smak i aromat mięsa. Spotkamy go więc także w wędlinach. Dopuszczalna do spożycia dawka azotynu to 0,06 mg na kg masy ciała. Jego nadmiar w organizmie może spowodować zatrucie organizmu, a także bóle i zawroty głowy. Niektórzy uważają, że może mieć wpływ na rozwój komórek rakowych.
- Chemia w żywności jest wszechobecna. Nadmiar takich substancji jak azotyn sodu (E250), octany sodu (E262) czy glutaminianu sodu (E621) może prowadzić do szeregu negatywnych konsekwencji, poczynając od zawrotów i bólów głowy, a kończąc na stymulacji astmy czy nadciśniena tętniczego krwi - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie Maciej Pokarowski, dietetyk.
Zobacz też: Mięso z probówki - przyszłość żywienia