4 z 7Tatar wołowy – Beef Master
Tatar wołowy firmy "Beef Master" możemy kupić w sieci sklepów Lidl. Podobnie jak w przypadku poprzednich produktów, naszą uwagę przykuł jego skład: mięso wołowe 89 proc, woda, sól, błonnik cytrusowy, olej rzepakowy, aromaty, maltodekstryna, stabilizator: cytrynian trisodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, substancja konserwująca: azotyn sodu.
Pozornie wydaje się, że jest to produkt lepszy. Wyróżnia się on bowiem największą zawartością mięsa (89 proc.). Jednak są to tylko pozory. Są w nim bowiem dodatkowe składniki konserwujące, które w innych produktach nie występują.
Maltodekstryna jest sztucznym węglowodanem wytworzonym ze skrobi dodawanym do żywności w celu zagęszczęnia produktów. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać jej w diecie ze względu na wysoki indeks glikemiczny i kaloryczność.
Ponadto znajduje się w nim także cytrynian trisodowy (E331), czyli sól kwasu cytrynowego. Zdaniem ekspertów jest on bezpieczny dla zdrowia, dlatego też został dopuszczony w produkcji żywności. Używa się go po to, aby uniemożliwić zmianę smaku, konsystencji i barwy jedzenia.
Ostatnim "podejrzanym" składnikiem jest glutaminian monosodowy (E621), czyli cieszący się złą sławą glutaminian sodu. Jest dopuszczony do produkcji żywności, mimo że niektórzy twierdzą, że powoduje m.in. bóle głowy, niestrawność, kołatanie serca, a także przyczynia się do rozwoju astmy i otyłości.
Zobacz też: Co to znaczy, że mięso jest nastrzykiwane?