Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Szymon Kujawiak

Suszone śliwki wzmacniają kości!

Avatar placeholder
30.03.2021 11:51
Suszone śliwki wzmacniają kości!
Suszone śliwki wzmacniają kości!

Kobiety w okresie postmenopauzalnym są podatne na różnorodne dolegliwości, szczególnie na choroby układu ruchu. Szacuje się na przykład, że prawdopodobieństwo osteoporozy u kobiet po pięćdziesiątce zwiększa się nawet do 40 proc. Na szczęście, ostatnie badania naukowe wskazały na naturalny sposób ograniczenia ryzyka osteoporozy i łamliwości kości u kobiet po menopauzie.

spis treści

Naukowcy odkryli, że można zapobiec tym dolegliwościom dzięki wzbogaceniu codziennej diety o suszone śliwki.

1. Badania nad właściwościami śliwek

Przez lata naukowcy badali różne owoce pod względem właściwości zdrowotnych. Skupiano się na figach, truskawkach czy rodzynkach, jednak żaden owoc nie wpływał na gęstość kości w sposób, jaki robią to suszone śliwki. Oczywiście wszystkie owoce i warzywa wywierają pozytywny wpływ na stan zdrowia, jednak pod względem ochrony kości śliwka jest wyjątkowym składnikiem diety. Badania nad właściwościami suszonej śliwki zostały przeprowadzone przez naukowców z Oklahomy i Florydy.

Przedmiotem badania było 90 kobiet w okresie postmenopauzalnym. Uczestniczki badania podzielono na dwie grupy. Pierwsza grupa, licząca 55 kobiet, spożywała dziennie 100 gramów suszonych śliwek, co równało się dziesięciu świeżym śliwkom. Poza tym, kobietom podawano 500 miligramów wapnia oraz witaminę D w dawkach 400 IU (jednostek międzynarodowych).

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Grupa kontrolna składała się z 34 kobiet. Uczestniczki tej grupy spożywały 100 gramów jabłek dziennie. Dawki wapnia i witaminy D były takie same jak w grupie eksperymentalnej. Próba trwała 12 miesięcy.

Po upływie roku okazało się, że kobiety, których dietę wzbogacono o śliwki, miały znacznie silniejsze kościniż kobiety z grupy spożywającej jabłka. Było to szczególnie widoczne w gęstości kości łokciowej i kręgosłupa.

2. Menopauza a osteoporoza

Badacze wierzą, że substancje zawarte w śliwkach chronią przed łamliwością kości oraz osteoporozą postępującą z wiekiem. Kobiety w okresie postmenopauzalnym są podatne na te dolegliwości układu ruchu w związku z nagłym obniżeniem produkcji hormonów jajnikowych, które następuje w czasie rozpoczęcia menopauzy.

W pierwszych pięciu latach menopauzy gęstość kości może spadać od 3 do 5 proc. rocznie, co sprawia, że kobiety stają się podatne na różnorodne urazy, w szczególności złamania kości łokciowej. Oczywiście osteoporoza nie dotyka tylko kobiet.

W Polsce na tę dolegliwość cierpi 13-29 proc. mężczyzn w starszym wieku. Także mężczyźni mogą więc zapobiec chorobie dzięki wzbogaceniu diety o odpowiednie produkty spożywcze.

Naukowcy podkreślają, aby nie czekać z założonymi rękami na rozwój osteoporozy czy złamanie kości. Można przecież zrobić coś pożytecznego dla kości przed wystąpieniem niepokojących objawów. W świetle ostatnich badań nawet kilka suszonych śliwek dziennie może przeciwdziałać osteoporozie. Warto postarać się zatem o zdrowie kości.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze