Syrop klonowy – właściwości
Gęsty, słodki i aromatyczny. Takimi słowami można opisać jeden z najlepszych zamienników cukru – syrop klonowy. Warto mieć go w kuchni, ponieważ zawiera aż 54 ważne dla zdrowia składniki. Syrop klonowy pochodzi z Kanady. Tamtejsi Indianie wytwarzali go na długo przed dotarciem Europejczyków do Ameryki Północnej. W pień klonu kanadyjskiego wbijano ostre narzędzie i cieknący z drzewa sok zlewano za pomocą brzozowej kory do wiader. Później sok zagęszczano, odparowując wodę. W ten sposób otrzymywano pożywny syrop, który służył zarówno jako słodzik, jak i lek.
Do dzisiaj Kanada jest potentatem w produkcji syropu klonowego. Pozyskiwany jest z trzech rodzajów klonu: cukrowego, srebrzystego i czerwonego. Z roku na rok sprzedaje się go coraz więcej. Również w Polsce rośnie jego popularność. Nic w tym dziwnego. Syrop klonowy doskonale zastępuje cukier, a przede wszystkim jest od białego proszku zdrowszy.
Magia składników
W czystym syropie klonowym znajdują się 54 ważne dla zdrowia ludzkiego składniki – przekonuje Navidra Seerem z Uniwersytetu Rhode Island. To wyjątkowy produkt, ponieważ zawiera kompozycje dotąd niespotykane w naturze.
W syropie klonowym znajdziemy cynk, magnez, potas, fosfor, mangan, witaminy z grupy B: B2, B5, B6, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Niacyna poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu LDL, a jej korzystny wpływ na układ nerwowy pozwala szybciej i efektywniej ukoić nerwy. Płyn zawiera też niewielkie ilości żelaza oraz sodu.
Działanie antynowotworowe
W syropie klonowym znajduje się ogromna ilość antyutleniaczy. Działają przeciwzapalne, zwalczają wolne rodniki, co przyczynia się m.in. do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka. Płyn może hamować proces namnażania się komórek rakowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka płuc, prostaty, piersi, okrężnicy i mózgu.
Syrop klonowy zawiera też kwas abscysynowy, który stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, wspomagając jej prawidłową gospodarkę u osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Sprawia, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na obecność insuliny.
Zdrowy zamiennik cukru
Cukier z powodzeniem można zastąpić właśnie syropem klonowym. Zmniejsza on poziom cholesterolu, dzięki czemu zapobiega występowaniu miażdżycy tętnic. Oprócz tego zapobiega cukrzycy – to dzięki obniżaniu poziomu enzymów, które odpowiadają w organizmie za przemianę węglowodanów. Lepiej działa także wątroba, ponieważ słodki przysmak obniża również poziom enzymów wątrobowych AST, ALT i DHL we krwi.
Przy zakupie warto zwrócić uwagę, by był to czysty syrop. Niektórzy producenci, zachęceni zyskiem, wlewają do niego płynny cukier.
Syrop klonowy nie jest tani ze względu na proces produkcji. Z 40 litrów soku klonowego powstaje tylko 1 litr syropu. Buteleczka o zawartości 250 ml kosztuje minimum 17 zł.