Syrop, który działa jak eliksir młodości. Potężna broń w walce z wolnymi rodnikami
Jagody to niezwykle smaczne i zdrowe owoce sezonowe. W ich składzie znajdziesz przeciwutleniacze i ochronne związki roślinne, takie jak antocyjany, które naturalnie zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi, uszczelniają naczynia włosowate oraz wpływają pozytywnie na narząd wzroku. Słodki smak jagód sprawia, że są one doskonałym dodatkiem do koktajli, ciast oraz lodów. Na jej bazie można również przygotować prozdrowotny syrop, który przeciwdziała zatruciom pokarmowym i biegunce.
1. Właściwości lecznicze jagód
Jagody, znane także jako borówki czarne, czarne jagody lub czernice należą do gatunku roślin wieloletnich z z rodziny wrzosowatych. Owoce te zawierają witaminy oraz składniki mineralne, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Zawarte w nich przeciwutleniacze, takie jak witamina A czy witamina C hamują namnażanie wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu, które przyśpieszają procesy starzenia oraz odpowiadają za rozwój wielu poważnych schorzeń, m.in. nowotworów.
Inne składniki zawarte w jagodach, jak niacyna i beta-karoten, wpływają korzystnie na skórę. Przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się naskórka, przyspieszają procesy regeneracyjne, a także zapobiegają rozwojowi nowotworu skóry.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w jagodach znajdują się substancje, które wpływają pozytywnie na pracę układu płciowego. Występujące w owocach witaminy z grupy B uczestniczą w produkcji progesteronu, żeńskiego hormonu, który spełnia niezwykle ważną rolę w procesie fertylizacji.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego, spożywanie jagód zaleca się zarówno kobietom ciężarnym, jak i tym, które dopiero planują założenie rodziny. Niedobór substancji jaką jest kwas foliowy, może doprowadzić do wystąpienia wad cewy nerwowej u płodu, a także problemów w obrębie układu nerwowego czy sercowo-naczyniowego.
Jagody polecane są również jako naturalny lek zapobiegający miażdżycy. Dlaczego? Ponieważ obfitują w antyoksydanty, które przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń tętniczych.
2. Przepis na syrop z jagód
Syrop z jagód ceniony jest za swoje właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe oraz przeciwbiegunkowe. Po naturalny syrop z ciemnych owoców leśnych warto sięgnąć wówczas, gdy doskwiera nam zatrucie pokarmowe, ból brzucha, mdłości czy biegunka. Dodatkowo jagody pomagają wyleczyć się z przeziębienia, uporczywego kaszlu, bólu gardła lub krtani.
Do przyrządzenia litrowego syropu potrzebne są następujące składniki:
- jagody (jeden kilogram),
- cukier (jeden kilogram).
Zebrane owoce dokładnie umyj, a następnie odsącz przy użyciu sitka. Przesyp do miski i zasyp cukrem. Górę miski zabezpiecz w taki sposób, aby nie dostały się do środka żadne owady. Po upływie 24 godzin przełóż powstały syrop do wyparzonych słoików. Pasteryzuj szklane pojemniki przez dwadzieścia minut w temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl