7 z 8Jak stosować szałwię?
Liście szałwii można wykorzystać do aromatyzowania potraw lub przygotować z nich leczniczy napar. Zioło jest bardzo popularne w kuchni włoskiej – często używa się go do potraw z mięsa (szczególnie dobrze komponuje się z gęsiną, kaczką, wieprzowiną) oraz sosów do makaronu. Warto mieć w kuchni doniczkę z szałwią, która potrafi zmienić zwyczajne danie w ucztę dla podniebienia.
Do przygotowania naparu potrzebne są suszone liście szałwii. Roślinę można samodzielnie uprawiać, a następnie zerwać liście, wysuszyć je i przechowywać w słoiku lub puszce. Jedną łyżeczkę suszu należy zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut do zaparzenia.
W aptekach i sklepach zielarskich można kupić herbatę z szałwii w torebkach.
Przeczytaj także: Zdrowsza od zielonej herbaty. Niszczy komórki rakowe