Szare kluski - historia, kalorie i wartości odżywcze, przepis

Szare kluski to tradycyjna potrawa kuchni wielkopolskiej, przygotowywana z surowych ziemniaków, mąki i jajka. Ciasto jest wkładane na wrzątek za pomocą łyżki, gotowane przez kilka minut, a następnie podawane z okrasą i surówką. Szare kluski najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i kapustą kiszoną, która urozmaica smak dania. Jak zrobić szare kluski?

Szare kluski to tradycyjna potrawa kuchni polskiej.Szare kluski to tradycyjna potrawa kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Czym są szare kluski?

Szare kluski to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, a konkretnie wielkopolskiej. Danie jest przyrządzane z surowych, startych ziemniaków, połączonych z mąką i jajkiem. Ciasto jest wrzucane za pomocą łyżki do wrzątku, a następnie podawane z podsmażonym boczkiem i cebulą w towarzystwie kiszonej kapusty.

Szare kluski noszą nazwy, takie jak szare kluchy, kulanki, skubanki, kluchy z pokrywki czy z pyrek. Przepis powstał prawdopodobnie na przełomie XVIII i XIX wieku w wyniku dużej dostępności ziemniaków.

Odkrycie mącznej potrawy przypisuje się mieszkańcom Wielkopolski. Szare kluski w przeszłości były przyrządzane wyłącznie ze startych, surowych ziemniaków. Dopiero po pewnym czasie zaczęto eksperymentować z dodawaniem jajek, przypraw, mąki pszennej lub żytniej.

Niektórzy kulanki przygotowują na bazie surowych i ugotowanych ziemniaków w proporcjach 1:1, choć w Wielkopolsce po dziś dzień najbardziej popularne są kluski bez dodatku mąki lub z dodatkiem mąki żytniej.

Szare kluski dużą popularność zyskały w czasie dni bezmięsnych, takich jak okres postu, piątki czy soboty, często były też podawane na kolacje. Początkowo były daniem typowym dla ubogich rodzin, obecnie można zamówić je w wielu drogich restauracjach.

Szare kluski mają łagodny, ziemniaczany smak. Świetnie komponują się z bardziej wyrazistymi dodatkami, na przykład mocniej doprawionym mięsem czy kiszonkami.

Swój nietypowy kolor zawdzięczają naturalnym właściwościom ziemniaków, które ciemnieją na skutek kontaktu z powietrzem. Mają 0,5-4 centymetry długości oraz 0,5-1 cm szerokości. W 2007 roku potrawa została wpisana na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

100 gramów szarych klusek zawiera:

  • wartość energetyczna - 168,89 kcal,
  • tłuszcz - 1,25 g,
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,09 g,
  • węglowodany - 34,72 g,
  • w tym cukry - 0,69 g,
  • białko - 5,19 g,
  • sól - 0,24 g.

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula.

Przygotowanie:

Do zrobienia szarych klusek najlepsze są ziemniaki z kategorii C lub C/B, ze względu na wysoką zawartość skrobi, a stosunkowo niewielką ilość wody.

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym, na bardzo drobnych oczkach. Powstałą masę odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub bawełnianej ściereczki.

Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania dość zwartej konsystencji (do zbyt rzadkiej dosypujemy odrobinę mąki).

Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, razem z posiekaną cebulą. W garnku doprowadzamy do wrzenia sporą ilość osolonej wody.

Mokrą łyżką nabieramy kawałki ciasta i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 5 minut, wyławiamy łyżką cedzakową, podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka