Szaszłyki z piekarnika - kalorie i wartości odżywcze, przepis
Szaszłyki z piekarnika to doskonały sposób na obiad, kolację, a także rodzinną imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Dzięki małej zawartości tłuszczu to doskonałe rozwiązanie także dla osób, które dbają o codzienną równowagę kaloryczną, ale nie chcą odmawiać sobie przekąsek. Jak przygotować idealne pieczone szaszłyki?
1. Z czego zrobić szaszłyk?
Szaszłyki najczęściej robi się z mięsa drobiowego – zwykle jest to kurczak lub indyk. Zawierają one mało tłuszczu, a w piekarniku zyskują chrupiącą skórkę. Jeśli chodzi o warzywa, dominują:
- pieczarki,
- cebula,
- papryka,
- cukinia,
- pomidorki koktailowe.
Najlepiej sprawdzają się warzywa, które w surowej wersji są dość twarde. Dzięki temu mamy pewność, że nie rozpadną się podczas pieczenia, ale zmiękną i staną się soczyste.
Szaszłyki można podawać w towarzystwie jogurtowego sosu typu tzatziki lub klasycznie – z ketchupem.
Można także przygotować szaszłyk z niewielką ilością warzyw (np. mięso + odrobina cebuli) i podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją sałatki.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Ile kalorii ma szaszłyk z piekarnika?
Gotowy szaszłyk mięsno-warzywny przygotowany na mięsie z kurczaka w 100 gramach ma ok. 120 kalorii, w tym:
- 18 g białka
- 6 g tłuszczu
- 1 g węglowodanów
Szacuje się, że jeden szaszłyk ma ok. 300-350 kalorii. Dostarcza mnóstwo białka, a także witamin i minerałów z warzyw.
3. Przepis na szaszłyk z piekarnika
Do przygotowania szaszłyków potrzebne będą:
- duża pierś z kurczaka lub indyka
- 2 średnie cebule
- papryka
- ok. 400 g pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- średnia cukinia
Cukinię i pieczarki należy pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a pomidorki na pół. Kurczaka należy pokroić w kostkę i natrzeć solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, a następnie naprzemiennie nabijać składniki na patyczek do szaszłyków.
Ułożyć na kratce i piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut, aż mięso się zarumieni. Można zdjąć jeden kawałek z patyczka i sprawdzić, czy jest upieczony w środku.