Trwa ładowanie...

Szaszłyki z piekarnika - kalorie i wartości odżywcze, przepis

Szaszłyki z piekarnika to doskonały sposób na obiad, kolację, a także rodzinną imprezę czy spotkanie ze znajomymi. Dzięki małej zawartości tłuszczu to doskonałe rozwiązanie także dla osób, które dbają o codzienną równowagę kaloryczną, ale nie chcą odmawiać sobie przekąsek. Jak przygotować idealne pieczone szaszłyki?

Zobacz film: "Szaszłyki z warzyw i pieczarek – smacznie i dietetycznie"

spis treści

1. Z czego zrobić szaszłyk?

Szaszłyki najczęściej robi się z mięsa drobiowego – zwykle jest to kurczak lub indyk. Zawierają one mało tłuszczu, a w piekarniku zyskują chrupiącą skórkę. Jeśli chodzi o warzywa, dominują:

  • pieczarki,
  • cebula,
  • papryka,
  • cukinia,
  • pomidorki koktailowe.

Najlepiej sprawdzają się warzywa, które w surowej wersji są dość twarde. Dzięki temu mamy pewność, że nie rozpadną się podczas pieczenia, ale zmiękną i staną się soczyste.

Szaszłyki można podawać w towarzystwie jogurtowego sosu typu tzatziki lub klasycznie – z ketchupem.

Można także przygotować szaszłyk z niewielką ilością warzyw (np. mięso + odrobina cebuli) i podać je z ziemniakami lub kaszą oraz porcją sałatki.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Ile kalorii ma szaszłyk z piekarnika?

Gotowy szaszłyk mięsno-warzywny przygotowany na mięsie z kurczaka w 100 gramach ma ok. 120 kalorii, w tym:

  • 18 g białka
  • 6 g tłuszczu
  • 1 g węglowodanów

Szacuje się, że jeden szaszłyk ma ok. 300-350 kalorii. Dostarcza mnóstwo białka, a także witamin i minerałów z warzyw.

3. Przepis na szaszłyk z piekarnika

Do przygotowania szaszłyków potrzebne będą:

  • duża pierś z kurczaka lub indyka
  • 2 średnie cebule
  • papryka
  • ok. 400 g pieczarek
  • pomidorki koktajlowe
  • średnia cukinia

Cukinię i pieczarki należy pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, a pomidorki na pół. Kurczaka należy pokroić w kostkę i natrzeć solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, a następnie naprzemiennie nabijać składniki na patyczek do szaszłyków.

Ułożyć na kratce i piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut, aż mięso się zarumieni. Można zdjąć jeden kawałek z patyczka i sprawdzić, czy jest upieczony w środku.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.