Szkodliwe akcesoria kuchenne nas zalewają. Jest kolejne wycofanie GIS
To kolejne w ostatnim czasie wycofanie akcesoriów kuchennych do przyrządzania potraw. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że szczypce kuchenne jednej marki mogą powodować migrację do żywności szkodliwych substancji. Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne.
1. GIS wycofuje szczypce kuchenne
Aktualizacja [26.01]: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piasecznie poinformował, że w dniu 9 stycznia 2023 r. otrzymał za pośrednictwem Mazowieckiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego wyniki badań arbitrażowych dotyczących produktów marki Fackelmann.
Badania w zakresie migracji specyficznej pierwszorzędnych amin aromatycznych do 3% kwasu octowego przeprowadzone w Dziale laboratoryjnym Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku nie wykazały nieprawidłowości w zakresie ocenianych parametrów. Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował, że ze strony sanepidu został usunięty komunikat z dnia 4.11.2022 r. dotyczący produktów marki Fackelmann.
To już dziewiąte w tym roku wycofanie akcesoriów kuchennych w Polsce – ponownie na cenzurowanym znajdują się kuchenne artefakty wykonane z czarnego nylonu. Przypomnijmy, że na przestrzeni ostatniego miesiąca GIS wycofał już łyżkę kuchenną i łyżkę do makaronu.
W najnowszym komunikacie GIS poinformował, że badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdziły migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) z dwóch rodzajów szczypców kuchennych.
GIS ostrzega, że mogą być szkodliwe. Potwierdziły to zresztą liczne badania, a Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała, że jeden z PAAs może być kancerogenny, powodować uszkodzenia wątroby, nerek, tarczycy oraz wzroku.
- Tworzywa sztuczne i inne substancje, które obecne są w środowisku, to tzw. dysruptory endokrynne, inaczej mówiąc związki endokrynnie czynne – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Olga Cyganek, dietetyk propagujący wiedzę medyczną w mediach społecznościowych. - To związki, które mogą ingerować w nasz układ hormonalny i wpływać na wydzielanie hormonów.
Ekspertka dodaje, że mogą powodować raka piersi, endometrium czy jajników, wpływać negatywnie na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także zwiększać ryzyko alergii i chorób autoimmunologicznych.
2. Szczegóły wycofanego produktu
GIS podał szczegółowe informacje na temat wycofanych produktów. Pierwszy z nich to szczypce do steków:
- Produkt: FACKELMANN Szczypce do steku, 29 cm,
- Numer partii: 40197 – 4,
- Kod kreskowy: 4008033401975,
- Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy,
- Kraj pochodzenia: Niemcy.
Drugi z wycofanych akcesoriów kuchennych to szczypce wielofunkcyjne:
Produkt: FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne, 27 cm,
Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy.
Kwestionowany produkt jest oznaczony numerem artykułu 230118 – 4 (na przedniej części etykiety) i kodem kreskowym 5903002301180 (na tylnej części etykiety) lub numerem artykułu 41118 i kodem kreskowym 4008033411189.
Producent poinformował o wycofywaniu produktów z obrotu handlowego, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające.
GIS z kolei ostrzega: "Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością".
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl