Trwa ładowanie...

Szkodliwe akcesoria kuchenne nas zalewają. Jest kolejne wycofanie GIS

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 26.01.2023 12:56
To kolejne wycofanie w tym roku
To kolejne wycofanie w tym roku (Getty Images)

To kolejne w ostatnim czasie wycofanie akcesoriów kuchennych do przyrządzania potraw. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że szczypce kuchenne jednej marki mogą powodować migrację do żywności szkodliwych substancji. Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne.

spis treści

1. GIS wycofuje szczypce kuchenne

Aktualizacja [26.01]: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piasecznie poinformował, że w dniu 9 stycznia 2023 r. otrzymał za pośrednictwem Mazowieckiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego wyniki badań arbitrażowych dotyczących produktów marki Fackelmann.

Badania w zakresie migracji specyficznej pierwszorzędnych amin aromatycznych do 3% kwasu octowego przeprowadzone w Dziale laboratoryjnym Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku nie wykazały nieprawidłowości w zakresie ocenianych parametrów. Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny poinformował, że ze strony sanepidu został usunięty komunikat z dnia 4.11.2022 r. dotyczący produktów marki Fackelmann.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

To już dziewiąte w tym roku wycofanie akcesoriów kuchennych w Polsce – ponownie na cenzurowanym znajdują się kuchenne artefakty wykonane z czarnego nylonu. Przypomnijmy, że na przestrzeni ostatniego miesiąca GIS wycofał już łyżkę kuchenną i łyżkę do makaronu.

W najnowszym komunikacie GIS poinformował, że badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną potwierdziły migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) z dwóch rodzajów szczypców kuchennych.

GIS ostrzega, że mogą być szkodliwe. Potwierdziły to zresztą liczne badania, a Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) uznała, że jeden z PAAs może być kancerogenny, powodować uszkodzenia wątroby, nerek, tarczycy oraz wzroku.

- Tworzywa sztuczne i inne substancje, które obecne są w środowisku, to tzw. dysruptory endokrynne, inaczej mówiąc związki endokrynnie czynne – dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie mgr Olga Cyganek, dietetyk propagujący wiedzę medyczną w mediach społecznościowych. - To związki, które mogą ingerować w nasz układ hormonalny i wpływać na wydzielanie hormonów.

Ekspertka dodaje, że mogą powodować raka piersi, endometrium czy jajników, wpływać negatywnie na płodność zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także zwiększać ryzyko alergii i chorób autoimmunologicznych.

2. Szczegóły wycofanego produktu

GIS ostrzega, by nie używać wycofanych szczypiec kuchennych
GIS ostrzega, by nie używać wycofanych szczypiec kuchennych (GIS)

GIS podał szczegółowe informacje na temat wycofanych produktów. Pierwszy z nich to szczypce do steków:

  • Produkt: FACKELMANN Szczypce do steku, 29 cm,
  • Numer partii: 40197 – 4,
  • Kod kreskowy: 4008033401975,
  • Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy,
  • Kraj pochodzenia: Niemcy.

Drugi z wycofanych akcesoriów kuchennych to szczypce wielofunkcyjne:

Produkt: FACKELMANN Szczypce wielofunkcyjne, 27 cm,

Producent: Fackelmann GmbH+Co. K.G, Sebastian Fackelmann, str. 6, 91217 Hersbruck, Niemcy.

Kwestionowany produkt jest oznaczony numerem artykułu 230118 – 4 (na przedniej części etykiety) i kodem kreskowym 5903002301180 (na tylnej części etykiety) lub numerem artykułu 41118 i kodem kreskowym 4008033411189.

Producent poinformował o wycofywaniu produktów z obrotu handlowego, a Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające.

GIS z kolei ostrzega: "Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze