Szkodliwy arsen w żywności. Na które produkty powinniśmy uważać? (WIDEO)
Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, obecność metali ciężkich w żywności jest faktem. I coraz poważniejszym problemem. Ukazuje się bowiem coraz więcej publikacji podsumowujących szkodliwy wpływ metali ciężkich na zdrowie.
Jednym z najbardziej niebezpiecznych dla organizmu metali ciężkich jest arsen. Jego źródłem w naturze są m.in. erupcje wulkanów oraz spalanie węgla kopalnianego. Do żywności dostaje się z powietrza, szczególnie tego zanieczyszczonego pyłami spalinowymi. Dlatego też arsen bywa obecny w warzywach i owocach.
Arsen w organizmie może doprowadzić do zatrucia oraz wywołać szereg szkód. Prowadzi m. in. do uszkodzenia funkcji układu odpornościowego, rozwoju nowotworów (raka płuc i skóry), kłopotów z oddychaniem oraz chorób układu krążenia. W jakich produktach go znajdziemy?