Sztuczne słodziki mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Zobacz, jaki
Po słodziki sięgamy zazwyczaj na diecie. Z powodzeniem mogą zastąpić cukier: są niskokaloryczne i nie podnoszą tak szybko poziomu glukozy we krwi. Na tym jednak kończą się ich zalety. Okazuje się, że słodziki mają sporo wad.
Już kilka lat temu eksperci sugerowali, że stosowany jako zamiennik cukru aspartam może wykazywać działanie rakotwórcze. Taki wpływ słodzika szybko obalono, niemniej jednak nadal uznaje się go za szkodliwy. Dlaczego?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Lekarze zignorowali objawy raka. Uznali, że bóle są spowodowane nadwagą
Ryzyko cukrzycy
O tym, że słodzone napoje są niekorzystne dla zdrowia, wiadomo od lat. Teraz naukowcy dodają argument za tym, by wyłączyć je z diety.
Okazuje się, że niskokaloryczne produkty, które zawierają sztuczne słodziki zamiast cukru zwiększają ryzyko cukrzycy.
Autorzy badania opublikowanego w piśmie "Experimental Biology" analizowali wpływ acesulfamu K na organizm szczurów. Przekonują, że wyniki z powodzeniem można odnieść do ludzi.
Acesulfam K gromadzi się w naczyniach krwionośnych, prowadząc w ten sposób także do miażdżycy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Szkodliwy aspartam?
Aspartam zostal wynaleziony w 1956 roku i od tego czasu dodawany jest do wielu produktów typu "light". Nie oznacza to, że jest całkowicie bezpieczny.
W organizmie człowieka związek rozpada się do fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu. Każda z tych substancji w nadmiarze na negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego też z aspartamem nie należy przesadzać.
Na niekorzystny wpływ związku zwraca uwagę Department of Health and Human Services w Stanach Zjednoczonych (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia). Okazuje się, że osoby, które regularnie spożywają aspartam, skarżą się na bóle głowy, nudności, drętwienie i przykrucze mięśni, depresję czy zaburzenia widzenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: [Zupa z chemiczną wkładką. Krótka droga do miażdżycy(https://portal.abczdrowie.pl/co-sie-kryje-w-kostce-rosolowej-wideo)
Zły wybór
Mimo wielu badań na temat wpływu słodzików na zdrowie, rozstrzygające ustalenia nadal nie zapadły. Naukowcy z University of Manitoba pokusili się jednak o przegląd badań na ten temat. Wnioski opublikowali w piśmie "Canadian Medical Association Journal".
Okazało się, że stosowanie słodzików jest równie niekorzystne dla zdrowia, co jedzenie cukru. Nie tylko sprzyja cukrzycy, ale także może zwiększać ryzyko chorób układu krwionośnego, serca, nadciśnienia, otyłości.
Zobacz także: Jedno z najlepszych źródeł rutyny, która wymiata wolne rodniki z organizmu
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.