Szwajcarski omlet górski
Omlet jest bogaty w żelazo i wapń. Stanowi też potężną dawkę łatwo przyswajanych węglowodanów – paliwa dla mózgu, więc jako posiłek śniadaniowy zapewni energię potrzebną do pracy umysłowej. Białko jaja i mleko są również źródłem cennego białka zwierzęcego. Z kolei żółtko dostarcza żelaza niezbędnego do budowy hemoglobiny.
Składniki
- trzy jajka,
- półtorej szklanki mleka,
- 6 łyżek mąki,
- sól,
- trochę masła,
- gruszka,
- cynamon,
- cukier.
Sposób przygotowania
Jajka, mleko, mąkę, sól, trochę masła zmiksować i odstawić na 20 minut. Na patelni poddusić gruszkę na maśle, potem wylać masę na tę gruszkę. Kiedy się trochę zetnie od spodu, pokroić (na patelni!) na kawałki i je odwrócić. Jak będą gotowe, posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.
Komentarz
Gruszka wzbogaca wartość odżywczą omletu o potas obniżający ciśnienie krwi, kwas foliowy i błonnik przyśpieszający perystaltykę jelit. Posiłek jest idealnym daniem dla dzieci, ale z powodzeniem może go spożywać cała rodzina.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.