Ta mikstura pomoże ci chronić wątrobę. Jest gorzka, ale skuteczna
Wątroba odgrywa w naszym organizmie ogromnie ważną rolę. Na co dzień pracuje na najwyższych obrotach, dbając między innymi o neutralizowanie i usuwanie toksyn oraz pasożytów. Warto o nią zadbać, korzystając z naturalnych sposobów. Jak się okazuje bardzo korzystnie wpływają na jej regenerację gorzkie produkty, takie jak karczochy, rukola albo kakao.
1. Naturalny sposób na wzmocnienie wątroby
Wątroba jest największym gruczołem i jednym z najważniejszym organów naszego organizmu. Odgrywa bardzo ważną rolę nie tylko w procesach metabolicznych, ale również w zakresie układu immunologicznego.
Jest odpowiedzialna między innymi za ograniczenie szkodliwości toksyn, które trafiają do naszego organizmu, jak również przechowywanie witamin i minerałów, które w odpowiednim momencie są uwalniane do organizmu.
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę jak ogromną rolę odgrywa również jeśli chodzi o kwestię kształtowania odporności.
Już nasze prababcie wiedziały, że na problemy z wątrobą mogą pomóc gorzkie zioła. Warto sięgnąć po sprawdzone metody. Badania wykazały, że liście karczocha mają niesamowite walory. Mogą ochronić naszą wątrobę przed uszkodzeniem, wzmacniać procesy regeneracyjne i pomagać w usuwaniu szkodliwych toksyn.
Podczas eksperymentu poddano obserwacji 90 osób, które miały zdiagnozowaną niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby. Każdy przyjmował przez dwa miesiące 600 mg ekstraktu z karczocha. Okazało się, że po tym czasie znacznie poprawiła się kondycja wątroby u wszystkich chorych.
Eksperci uważają, że dobroczynny wpływ karczochy na wątrobę wynika przede wszystkich z tego, że zawierają one dwa przeciwutleniacze: cynarynę i sylimarynę, które przyspieszają procesy regeneracyjne.
2. Przepis na miksturę regenerującą wątrobę
Składniki:
- 18 g suszonego korzenia i liści karczocha
- 1 łyżka suszonego korzenia cykorii
- 1 łyżka suszonego korzenia mniszka lekarskiego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 1 łyżeczka suszonej skórki grejpfruta
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 250 ml wody
3. Przygotowanie
Połącz 7 pierwszych składników w słoiku i zalej wodą. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez około 2-4 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słoikiem. Po upływie określonego czasu odcedź miksturę np. przy użyciu filtra do kawy lub ściereczki z muślinu, a następnie przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
4. Stosowanie
Używaj niewielkiej ilości nalewki biorąc kilka kropli na lub pod język albo zmieszaj ją z gazowaną wodą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl