Tacos wieprzowe
Klasyczne tacos rodem z kuchni meksykańskiej zawiera zwykle kurczaka i mnóstwo warzyw. Mięso wieprzowe i ananas sprawiają, że potrawa staje się ciekawsza i bardzo oryginalna. Poza tym jest także niezwykle pożywna.
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej,
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli,
- 1/4 szklanki pokrojonego ananasa,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- placki tortilla.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 343,88 kcal |
Białka | 29,86 g |
Węglowodany | 18,02 g |
Tłuszcze | 16,49 g |
Błonnik | 0,23 g |
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz polędwicy wieprzowej i placków, połącz w blenderze i dobrze zmiksuj na jednolitą masę. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wymieszaj mięso w powstałej marynacie, zakryj w misce i schowaj do lodówki na godzinę. Rozgrzej grillowaną patelnię i wrzuć zamarynowane kawałki mięsa razem z pozostałym sosem i, mieszając dosyć często, smaż na średnim ogniu do miękkości polędwicy. Rozgrzej piekarnik. Rozłóż placki tortilla i nałóż na każdy trochę mieszanki z patelni. Zwiń w rulon i wsadź do piecyka na 15 minut. Polej keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarz:
Mięso to czyste źródło łatwo przyswajalnego białka, a ananas zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do utrzymywania prawidłowego funkcjonowania organizmu.