Trwa ładowanie...

Tacos wieprzowe

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:34
Tacos wieprzowe
Tacos wieprzowe

Klasyczne tacos rodem z kuchni meksykańskiej zawiera zwykle kurczaka i mnóstwo warzyw. Mięso wieprzowe i ananas sprawiają, że potrawa staje się ciekawsza i bardzo oryginalna. Poza tym jest także niezwykle pożywna.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej,
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli,
  • 1/4 szklanki pokrojonego ananasa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • placki tortilla.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie343,88 kcal
Białka29,86 g
Węglowodany18,02 g
Tłuszcze16,49 g
Błonnik0,23 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Wszystkie składniki, oprócz polędwicy wieprzowej i placków, połącz w blenderze i dobrze zmiksuj na jednolitą masę. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wymieszaj mięso w powstałej marynacie, zakryj w misce i schowaj do lodówki na godzinę. Rozgrzej grillowaną patelnię i wrzuć zamarynowane kawałki mięsa razem z pozostałym sosem i, mieszając dosyć często, smaż na średnim ogniu do miękkości polędwicy. Rozgrzej piekarnik. Rozłóż placki tortilla i nałóż na każdy trochę mieszanki z patelni. Zwiń w rulon i wsadź do piecyka na 15 minut. Polej keczupem lub sosem czosnkowym.

Komentarz:

Mięso to czyste źródło łatwo przyswajalnego białka, a ananas zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do utrzymywania prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze