Tacos z ryby
Placki tortilla wszystkim kojarzą się w pierwszej kolejności z kuchnią meksykańską, a ich głównym składnikiem jest przygotowywany na wiele różnych sposobów kurczak, warzywa zaś to pyszny akompaniament.
Składniki:
- sól,
- oliwa z oliwek,
- 3 dojrzałe awokado,
- sok z limonki,
- 4 filety z tilapii,
- 1 puszka mandarynek,
- 1 śmietana,
- 8 placków tortilla,
- 1 mała główka kapusty czerwonej.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. Filety z ryby umyj, posól, dopraw pieprzem, skrop limonką i włóż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie umyj awokado, obierz ze skóry i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i pokrój w kawałki, następnie wrzuć do blendera. Dodaj do niego 1/3 filiżanki soku z limonki, 3 łyżki śmietany i sól do smaku. Miksuj do kremowej, gładkiej postaci. Kapustę umyj, pokrój jak najdrobniej i wrzuć do miski. Wyjmij mandarynki, przekrój każdą na pół i dorzuć do kapusty, po czym dopraw trochę pieprzem i solą. Wyjmij rybę z piekarnika i pozwól nieco przestygnąć. Podgrzej w ciepłym jeszcze piecyku tortille, a następnie wysmaruj każdą mieszanką z awokado z blendera. Na tej warstwie połóż kawałek ryby, a na wierzch kapustę z mandarynką. Złóż placki na pół i podawaj na gorąco.
Komentarz:
Kuchnia rządzi się swoimi prawami i każdy kucharz lubi trochę poeksperymentować. Stąd propozycja, aby kurczaka zamienić na filety rybne, a do warzyw dodać owoce. Danie staje się delikatne i bogate w odżywcze substancje.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 273,06 kcal |
Białka | 9,57 g |
Węglowodany | 29,4 g |
Tłuszcze | 12,83 g |
Błonnik | 6,11 g |