Trwa ładowanie...

Tacos z ryby

Avatar placeholder
15.03.2017 19:10
Tacos z ryby
Tacos z ryby

Placki tortilla wszystkim kojarzą się w pierwszej kolejności z kuchnią meksykańską, a ich głównym składnikiem jest przygotowywany na wiele różnych sposobów kurczak, warzywa zaś to pyszny akompaniament.

Składniki:

  • sól,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 dojrzałe awokado,
  • sok z limonki,
  • 4 filety z tilapii,
  • 1 puszka mandarynek,
  • 1 śmietana,
  • 8 placków tortilla,
  • 1 mała główka kapusty czerwonej.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 275 stopni. Filety z ryby umyj, posól, dopraw pieprzem, skrop limonką i włóż w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie umyj awokado, obierz ze skóry i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki i pokrój w kawałki, następnie wrzuć do blendera. Dodaj do niego 1/3 filiżanki soku z limonki, 3 łyżki śmietany i sól do smaku. Miksuj do kremowej, gładkiej postaci. Kapustę umyj, pokrój jak najdrobniej i wrzuć do miski. Wyjmij mandarynki, przekrój każdą na pół i dorzuć do kapusty, po czym dopraw trochę pieprzem i solą. Wyjmij rybę z piekarnika i pozwól nieco przestygnąć. Podgrzej w ciepłym jeszcze piecyku tortille, a następnie wysmaruj każdą mieszanką z awokado z blendera. Na tej warstwie połóż kawałek ryby, a na wierzch kapustę z mandarynką. Złóż placki na pół i podawaj na gorąco.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Komentarz:

Kuchnia rządzi się swoimi prawami i każdy kucharz lubi trochę poeksperymentować. Stąd propozycja, aby kurczaka zamienić na filety rybne, a do warzyw dodać owoce. Danie staje się delikatne i bogate w odżywcze substancje.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie273,06 kcal
Białka9,57 g
Węglowodany29,4 g
Tłuszcze12,83 g
Błonnik6,11 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze