Trwa ładowanie...

Tajemniczy dodatek do jajek przyspiesza metabolizm nawet o 25 proc.! Co to takiego?

Avatar placeholder
Anna Borkowska 14.04.2021 09:53
Zdrowy dodatek do kanapki z jajecznicą
Zdrowy dodatek do kanapki z jajecznicą (Pixabay.com)

Amerykańska szefowa kuchni i blogerka kulinarna Ree Drummond zaprezentowała ostatnio bardzo ciekawy sposób spożywania jajek, dzięki któremu nasz metabolizm może przyspieszyć nawet o 25 proc.! Ree podzieliła się "tajnym" składnikiem, który dodaje do swojej kanapki z jajkiem. Zamiast stopionego sera czy keczupu, urozmaica ona swoje danie... musztardą.

spis treści

1. Nietypowy przepis Ree

Ree zaczyna od rozbełtania jajek z masłem oraz dodania odrobiny ostrego sosu chili, soli i pieprzu. Następnie rozprowadza nieco musztardy Dijon na kawałku żytniego tostu i nakłada na niego jajecznicę. Całość posypuje świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubicie przyprawy na bazie octu, śmiało możecie dodawać je do swojego śniadania, np. jajecznicy. Dzięki temu wasze potrawy nie tylko nabiorą bardziej wyrazistego smaku, ale też zyskacie wymierne korzyści zdrowotne.

Według badań Instytutu Politechnicznego z Oxfordu w Anglii, kapsaicyna i izotiocyjaniany allilu - fitochemikalia, które nadają musztardzie jej charakterystyczny ostry smak, mogą okazać się pomocne w spalaniu tłuszczu. Jak wykazały badania, zwiększają one metabolizm nawet o 25 proc. w ciągu niespełna kilku godzin po zjedzeniu zaledwie jednej łyżeczki!

Zobacz film: "Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?"

Przeczytaj również:

2. Kilka słów o musztardzie Dijon

Musztarda Dijon, co ciekawe, jest obecnie produkowana głównie poza francuskim miastem Dijon. Jej początki sięgają 1865 roku, kiedy to Jean Naigeon stworzył tradycyjną recepturę tej niezwykle pikantnej, żółtej musztardy. Zamiast octu, Naigeon użył verjuice (tzw. zielony, kwaśny sok z niedojrzałych winogron). W skład musztardy Dijon wchodzi również tradycyjne wino z Burgundii oraz białe wino. Jest ona wytwarzana wyłącznie z brązowej gorczycy modrej (Brassica juncea).

Być może musztarda ta nie zawiera zbyt wielu składników odżywczych, ale za to ma bardzo mało kalorii. W jednej łyżce stołowej musztardy Dijon jest tylko 15 kcal. Dla porównania, keczup zawiera 19 kcal a majonez aż 94 kcal na jedną łyżkę stołową!

3. Jakie są zalecenia lekarzy dotyczące spożywania jajek?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w diecie dorosłego i zdrowego człowieka może znaleźć się nawet dziesięć jajek tygodniowo (liczba ta zawiera także jajka użyte do przyrządzania np. makaronów, kotletów, ciast). Polscy lekarze są jednak bardziej ostrożni, a zgodnie z ich zaleceniami, odpowiednia porcja to ok. pięciu jajek na tydzień.

Jeśli jesteś wielbicielem jajek, zastosuj się do jednej zasady. Im mniej tłuszczów zwierzęcych i tłustych serów, a więcej warzyw, owoców i chudego nabiału, tym częściej możesz pozwolić sobie na danie składające się z tego produktu.

4. Jakie wartościowe substancje potrzebne naszemu organizmowi zawarte są w jajkach?

Jest to przede wszystkim białko. Zawiera ono witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Jego najcenniejszym bogactwem są aminokwasy. Szczególnie ważne dla naszego organizmu są bakteriobójcze lizozymy. Są one wykorzystywane przy produkcji szczepionek. Co ciekawe, białko jaj jest bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm, bo aż w 94 proc.

Żółtko natomiast jest źródłem witamin A, D i PP. Zawiera również witaminy z grupy B. Składnikami żółtka są: łatwo przyswajalne żelazo, potas, sód, magnez, siarka i chlor, a także ok. 30 proc. tłuszczu. Skorupka, która chroni jajko, składa się głównie z wapnia. W postaci wysuszonej i zmielonej jest skutecznym lekiem na osteoporozę.

7 powodów, dla których warto jeść jajka
7 powodów, dla których warto jeść jajka [8 zdjęć]

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono,

zobacz galerię

Tłuszcze zawarte w jajkach to przede wszystkim tłuszcze nienasycone. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, są korzystne dla człowieka. Istotne są również kwasy tłuszczowe zawarte w żółtku.

Wiele osób uważa, że wysoki poziom cholesterolu we krwi jest spowodowany częstym spożywaniem jajek. Jak wykazały badania, cholesterol zawarty w jajkach nie wpływa jednak na wzrost poziomu cholesterolu w naszym organizmie, a jego działanie zostaje niwelowane przez lecytynę będącą składnikiem żółtka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze