Ile kalorii ma jajko - kalorie i wartości odżywcze, przepisy, spalanie

Nieustannie toczą się dyskusje na temat tego, czy spożywanie jajek jest zdrowe, czy szkodliwe. Ile kalorii ma jajko i czy warto je dodawać do zbilansowanej diety? Gotowane jajka są bogactwem witaminy D, która jest niezbędna do rozwoju układu kostnego, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, a także co ważne sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zatem - ile kalorii ma jajko?

Jajecznica z jednego jajka to około 170 kcalJajecznica z jednego jajka to około 170 kcal
Źródło zdjęć: © 123rf
Anna Krzpiet

Ile kalorii ma jajko?

Ugotowane jajko ważące około 50-60 gramów w ok. 76 proc. składa się z wody, 13 proc. składu to białko, 11 proc. to tłuszcze, a węglowodany to zaledwie jedynie 1 proc. Jajko jest także idealnym źródłem energii. Aż 64 proc. energii pochodzi z tłuszczów zawartych w jajku, 34 proc. pochodzi z białka, a 3 proc. z węglowodanów.

Gotowane jajko jest idealną przekąska dla osób, które w swojej diecie szukając źródła białka. Dodatkowo zawiera duże ilości wapnia i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.

Kaloryczność jajka na miękko - porcja 60 g - to 88,2 kalorii. Kaloryczność jajka na twardo to 93 kalorie.

Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Surowe białko jajka zawiera jedynie 48 kcal, jednak po obróbce termicznej zawartość kalorii w jajkach wzrasta. W przeliczeniu na 100 gramów jedno ugotowane jajko dostarcza organizmowi od 150 do 155 kcal. W przeliczeniu na sztuki jedno jajko ugotowane to 80 -90 kcal.

Jajecznica z jednego jajka to około 170 kcal. Jedno jajko sadzone to około 130 kcal. Omlet zrobiony z jednego jajka to również ok. 130 kcal.

Zawartość tłuszczów w jajku zwiększa się wraz z formą ich przygotowania. Wiele jednak zależy od ilości i rodzaju użytego tłuszczu, na którym smażymy jajka. Jajko smażone, jajko z bekonem czy innymi dodatkami automatycznie zwiększa swoją kaloryczność.

Jak szybko spalimy jajko?

Jedno ugotowane jajko to równowartość kaloryczna np. 5 truskawek lub 9 pomidorów.

Aby spalić jedno ugotowane jajko wystarczy biegać przez 9 minut, pływać 13 minut, jeździć na rowerze przez 20 minut lub chodzić przez ok. 40 minut. Jak się okazuje jajka są pokarmem dość wysokokalorycznym, dlatego najlepiej zjadać je na śniadanie, ponieważ w ciągu dnia zostaną z łatwością spalone.

Jak wybrać dobre jajko?

Wartość odżywcza jajek w dużej mierze zależy również od sposobu odżywiania kur. Najwięcej wartości posiadają te, które pochodzą z ekologicznych gospodarstw. Jak jednak rozpoznać czy jajka pochodzą od kur hodowanych w klatce, czy z hodowli ściółkowej?

Wystarczy spojrzeć na widoczny na jajkach 11 cyfrowy ciąg liczb. Kod zaczynający się od 0 to uprawa ekologiczna, 1 to jaja z chowu na wolnym wybiegu, 2 to jajka z chowu ściółkowego, a 3 z chowu klatkowego.

Zobacz także:

Wartości odżywcze jajka

Ile kalorii ma jajko i co w sobie zawiera? Oto odpowiedź -100 g jajka zawiera następujące witaminy i minerały:

  • Kalorie - (wartość energetyczna)143 kcal / 599 kJ
  • Białko - 12,56 g
  • Tłuszcz ogółem - 9,51 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone -3,126 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone -3,658 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone- 1,911 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 - 102 mg
  • Kwasy tłuszczowe omega-6 - 1578 mg
  • Węglowodany -0,72 g
  • Błonnik pokarmowy- 0 g
  • Witamina A - 540 I.U.
  • Witamina D - 82 I.U.
  • Witamina E- 1,05 mg
  • Witamina K - 0,3 µg
  • Witamina C- 0 mg
  • Witamina B1- 0,040 mg
  • Witamina B2- 0,457 mg
  • Witamina B3 (PP) - 0,075 mg
  • Witamina B6- 0,170 mg
  • Kwas foliowy- 47 µg
  • Witamina B12- 0,89 µg
  • Kwas pantotenowy - 1,533 mg
  • Wapń - 56 mg
  • Żelazo - 1,75 mg
  • Magnez- 12 mg
  • Fosfor- 198 mg
  • Potas - 138 mg
  • Sód - 142 mg
  • Cynk- 1,29 mg
  • Miedź- 0,07 mg
  • Mangan- 0,03 mg
  • Selen - 30,7 µg
  • Fluor- 1,1 µg
  • Cholesterol- 372 mg

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka