Trwa ładowanie...

Tak fundujesz trzustce katusze. Szkody mogą być nieodwracalne

 Kamil S. Sikora
18.03.2023 10:24
Produkty, które wyniszczają trzustkę
Produkty, które wyniszczają trzustkę (Getty Images)

Trzustka odgrywa bardzo rolę w naszym organizmie, dlatego należy codziennie o nią dbać. Jeśli chcemy, żeby pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy wprowadzić do swojego życia kilka pozytywnych zmian. Oto lista rzeczy, które usprawnią funkcjonowanie tego narządu.

spis treści

1. Ograniczenie tłustych potraw

Dieta, która jest obfita w tłuste, smażone dania z pewnością nie sprzyja dobrej kondycji naszej trzustki. W trosce o swoje zdrowie powinniśmy unikać również sosów przygotowanych na bazie majonezu, śmietany i masła.

Z kolei, żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób trzustki, należy regularnie sięgać po oliwę z oliwek i ryby bogate w kwasy omega-3 i kwas oleinowy. Tłuste czerwone mięso lepiej zamienić na drób.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Spożywanie owoców i warzyw

Włączenie na stałe do codziennego jadłospisu borówek, wiśni, winogron i innych owoców bogatych w przeciwutleniacze i alkohol perillylowy, obniża prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór trzustki. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów naturalnie występujących w przyrodzie jest obecny w czerwonych winogronach resweratrol. Redukuje stany zapalne i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem.

Bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób trzustki odgrywa także szpinak, który zawiera znaczne ilości sekretyny stymulującej produkcję soku trzustkowego. Jak wynika z badań opisanych na łamach ''Journal of the National Cancer Institute'', odpowiednie stężenie tego hormonu chroni nasz organizm przed rozwojem komórek nowotworowych w obrębie trzustki. Surowe brokuły również chronią tkanki tego narządu. Są bogatym źródłem flawonoidów, które wykazują właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.

3. Odstawienie używek

Każdy z nas doskonale sobie sprawę, że regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu powoli wyniszcza naszą wątrobę. Nie inaczej jest z trzustką. Napoje zawierające procenty sprawiają, że ten ważny narząd nie produkuje wystarczającej ilość insuliny i enzymów trawiennych. Pamiętajmy, że wątrobą ma zdolność regeneracji, natomiast szkody, jakie alkohol wyrządza trzustce, są nieodwracalne.

Palenie papierosów również niszczy trzustkę, co potwierdziły wyniki analizy przeprowadzonej przez naukowców z Nowej Zelandii. Główni autorzy badań prof. John Windsor i dr Max Petrov z Uniwersytetu w Auckland zauważyli, że ten zgubny nałóg aż w 87 proc. zwiększa ryzyko rozwoju chorób trzustki.

4. Picie zielonej herbaty

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Baltimore w USA udowodnili w swoich badaniach, że osoby pijące wywar z liści zielonej herbaty są mniej narażone na raka trzustki w porównaniu do tych, które jej nie piją. Jak zauważono, regularne sięganie po ten napój o 50 proc. zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu trzustki u mężczyzn i o 37 proc. w przypadku kobiet.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze