Tak wybierzesz idealne suszone grzyby. Szczegół powinien zwrócić twoją uwagę
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć aromatycznych potraw z grzybami. Podczas kupowania gotowego suszu grzybowego warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów, by wrócić do domu z wysokiej jakości produktem.
1. Suszone grzyby tylko z zaufanych źródeł
Jesienią nie każdemu poszczęściło się podczas grzybobrania, więc wiele osób sięga po gotowe mieszanki suszonych grzybów, by przygotować świąteczne dania. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, warto wiedzieć, na co zwracać uwagę.
Wybierając suszone grzyby, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Lokalni producenci zazwyczaj oferują produkty wysokiej jakości, zbierane w kontrolowanych warunkach i pod nadzorem doświadczonych grzyboznawców.
Zdarza się jednak, że zamiast lokalnego produktu trafiamy na grzyby importowane z innych krajów. Niestety, mogę one znacząco odbiegać od standardów jakościowych, zarówno pod względem smaku, jak i bezpieczeństwa.
By uniknąć rozczarowań podczas świątecznego gotowania, warto dokładnie czytać etykiety. Jeśli na opakowaniu nie widnieje informacja o kraju pochodzenia, atestach i certyfikatach, lepiej zrezygnować z takich grzybów.
Zobacz także: Najgorszy błąd. Przekształca suszone grzyby w truciznę
2. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Jeśli suszone grzyby są zapakowane w przezroczyste woreczki, dokładnie się im przyjrzyj. Białe plamy mogą świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu i początkach pleśni. Takie grzyby absolutnie nie nadają się do spożycia.
Dokładnie też sprawdź opakowanie, by upewnić się, że na dnie nie znajdują się żadne owady lub larwy. Zwróć też na to uwagę podczas namaczania - spożycie robaczywych grzybów może skończyć się zatruciem pokarmowym.
Grzyby powinny być też odpowiednio wysuszone. Aby to sprawdzić, delikatnie naciśnij grzyb przez opakowanie. Jeśli stawia lekki opór, zanim się złamie, jest dobrej jakości. Okazy, które natychmiast się kruszą, mogą być przesuszone, co wpływa na ich smak i aromat.
Suszone grzyby należy też odpowiednio przechowywać. Najlepiej trzymać je w chłodnym i suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu. Dzięki temu świąteczne potrawy będą nie tylko pyszne, ale i bezpieczne dla zdrowia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl