Obiekt pożądania grzybiarzy z całego świata. Tu go znaleziono
Muchomor cesarski jest jednym z najrzadszych grzybów w Polsce, który, jak twierdzą znawcy, jest w tym momencie na wyginięciu. Jednak zmiany klimatyczne, w tym rosnące temperatury, dają nadzieję na jego rozprzestrzenienie się po całym kraju.
W tym artykule:
Muchomor cesarski – co to za grzyb?
Muchomor cesarski, inaczej niż większość przedstawicieli rodziny muchomorów, jest gatunkiem jadalnym i cenionym w kuchniach wielu krajów południowej Europy, takich jak Włochy czy Hiszpania. Ze względu na swoją rzadkość i wybitne walory smakowe jest prawdziwym skarbem, który budzi zainteresowanie nie tylko miłośników grzybobrania, ale również kucharzy.
Gdzie szukać muchomora cesarskiego?
Do tej pory udokumentowano jego obecność w Polsce w Rezerwacie Przyrody Bielinek. Eksperci jednak sugerują, że warunki w naszych lasach mogą znów sprzyjać występowaniu tego wyjątkowego grzyba – i to także w innych regionach kraju.
Muchomor cesarski preferuje stare, widne lasy dębowe i bukowe, a takie warunki można znaleźć także w północnej Polsce, nawet powyżej linii Warszawy czy Łodzi. W rejonach południowych, bliższych granicy z Czechami i Słowacją, szanse na spotkanie tego grzyba są jednak większe, zwłaszcza że klimat w tych miejscach jest bardziej zbliżony do jego naturalnych siedlisk.
Jak bezpiecznie zbierać grzyby
Jak odróżnić muchomora cesarskiego od muchomora czerwonego?
Rozpoznanie muchomora cesarskiego może być wyzwaniem, ale raczej dla mniej wprawionych grzybiarzy. Z pozoru przypomina on powszechnie znanego muchomora czerwonego, ale osoby o większej wiedzy z łatwością dostrzegą różnice między nimi.
Oba grzyby mają podobny kształt owocnika i obecność pierścienia na trzonie, jednak różnią się kilkoma kluczowymi cechami. Muchomor cesarski charakteryzuje się pomarańczowym kapeluszem oraz żółtymi blaszkami i trzonem, podczas gdy u muchomora czerwonego kapelusz jest intensywnie czerwony, a blaszki oraz trzon mają kolor biały.
Najbardziej wyróżniającą cechą muchomora cesarskiego jest tzw. "pochwa" u podstawy trzonu – specyficzna osłona, którą nietrudno rozpoznać.
W przeciwieństwie do muchomora czerwonego, muchomor cesarski nie posiada charakterystycznych "kropek" na kapeluszu, co również może pomóc w jego identyfikacji.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Grzybofil
- Atlas Grzybów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.