Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Tarta z budyniem i owocami

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 14.03.2017 14:30
Tarta z budyniem i owocami
Tarta z budyniem i owocami (Zdjęcie autorstwa: Mr Michael Phamas / CC BY-SA 2.0)

Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy deser, możesz spróbować przygotować kruche ciasto z owocami i budyniem. Tarta przyrządzana jest na wegańskiej margarynie i mleku sojowym, więc jest lekka i mniej kaloryczna niż tradycyjne ciasta.

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • pół opakowania wegańskiej margaryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • budyń waniliowy,
  • 350 ml mleka sojowego,
  • owoce według uznania (truskawki, jagody, maliny, banany i inne).

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier do misy, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto – jeśli okaże się za suche, możesz dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na 30 min. Po wyjęciu wyklej ciasto na foremkę wysmarowaną tłuszczem. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż ciasto się zarumieni (około pół godziny). W tym czasie przygotuj owoce: pomarańcze podziel na cząstki, kiwi pokrój w plasterki, a winogrona na połówki. Następnie zagotuj budyń i na ciepłe (nie gorące) ciasto wyłóż lekko przestudzony budyń i bardzo szybko udekoruj owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie408,1
Białko9,0 g
Tłuszcz16,4 g
Cholesterol11,0 mg
Węglowodany58,6 g
Błonnik3,0 g
Witamina C30,5 mg
Witamina A226,5 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze