Tarta z budyniem i owocami
Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy deser, możesz spróbować przygotować kruche ciasto z owocami i budyniem. Tarta przyrządzana jest na wegańskiej margarynie i mleku sojowym, więc jest lekka i mniej kaloryczna niż tradycyjne ciasta.
Składniki:
- szklanka mąki,
- pół opakowania wegańskiej margaryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- szczypta proszku do pieczenia,
- budyń waniliowy,
- 350 ml mleka sojowego,
- owoce według uznania (truskawki, jagody, maliny, banany i inne).
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier do misy, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto – jeśli okaże się za suche, możesz dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na 30 min. Po wyjęciu wyklej ciasto na foremkę wysmarowaną tłuszczem. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni, aż ciasto się zarumieni (około pół godziny). W tym czasie przygotuj owoce: pomarańcze podziel na cząstki, kiwi pokrój w plasterki, a winogrona na połówki. Następnie zagotuj budyń i na ciepłe (nie gorące) ciasto wyłóż lekko przestudzony budyń i bardzo szybko udekoruj owocami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 408,1 |
Białko | 9,0 g |
Tłuszcz | 16,4 g |
Cholesterol | 11,0 mg |
Węglowodany | 58,6 g |
Błonnik | 3,0 g |
Witamina C | 30,5 mg |
Witamina A | 226,5 µg |