Tę rybę kochają Polacy. Jest gorsza od pangi

Dietetycy apelują, żeby włączyć więcej ryb do naszej diety. Jadamy je coraz chętniej, gdyż towarzyszy nam przekonanie, że są bardzo zdrowe. Niestety, nie wszystkie. Ta kochana przez Polaków ryba jest według ekspertów gorsza niż panga.

Tilapia - dlatego lepiej nie jeść tej ryby?Tilapia - dlatego lepiej nie jeść tej ryby?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Szkodliwe ryby

Od lat dietetycy i lekarze biją na alarm - jemy za dużo czerwonego mięsa i za rzadko sięgamy po ryby. A te przecież są zdrowe, niskokaloryczne, bogate np. w witaminę A oraz E i kwasy omega. Z pozoru mają same zalety. Jednak nie wszystkie.

Eksperci podnoszą, że ryby i owoce morza są obecnie mniej lub bardziej skażone różnymi groźnymi substancjami. Jedną z nich jest tilapia, która króluje w polskich sklepach.

Do zakupu filetów z tej ryby niewątpliwie zachęca przystępna cena. Jak się okazuje, ten gatunek może być nawet gorszym wyborem od słynnej pangi. Dlaczego?

Badania ryb tego gatunku przez Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że w porównaniu do innych gatunków, tilapia ma najwyższe stężenie ołowiu, ale też rtęci i kadmu. Obecność tych metali ciężkich powinna wykluczyć ją z naszego jadłospisu.

Choć tilapia stanowi - jak każda ryba - dobre źródło białka, to poza tym, niewiele w niej wartości odżywczych. Wbrew powszechnemu przekonaniu dotyczącemu wysokiej zawartości kwasów omega-3 w rybach, w tilapii więcej jest kwasów omega-6, które nie przysłużą się naszemu zdrowiu.

Tilapia - najgorszy wybór

Jednak Polacy nadal chętnie ją wybierają. Tłumaczą, że doceniają jej delikatny smak, dużą dostępność, chude mięso, a przede wszystkim korzystną cenę. Niektórzy wybierają ją ze względu na fakt, że posiada niewiele ości.

Jednak tilapia, podobnie jak owiana złą sławą panga, pochodzi przede wszystkim z hodowli na terenie Azji. Choć naturalnym środowiskiem tego gatunku jest Afryka, hoduje się ją głównie w Wietnamie oraz Chinach.

Niestety, często ryba jest hodowana w dramatycznych warunkach.

Na stopień zanieczyszczenia rybiego mięsa ma wpływ nie tylko stan wód, w których żyją osobniki, ale i sposób odżywiania. Dlatego "mniej zanieczyszczone" będą ryby nieduże i żywiące się w sposób naturalny.

Ryby hodowlane, zwłaszcza te pochodzące z niekontrolowanych hodowli, są karmione modyfikowaną paszą. Do tego dochodzą podawane zwierzętom hormony czy antybiotyki.

Gdy chcemy przyrządzić rybę na obiad, zamiast tilapii wybierzmy np. makrelę czy śledzia. To jedne z najzdrowszych ryb świata. Możemy postawić też na flądrę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka