Tempeh – czym jest, jakie ma wartości odżywcze i jak go przygotować

Tempeh pochodzi z Indonezji, prawdopodobnie z wyspy Jawa. To tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej oraz ważny element diety wegańskiej i wegetariańskiej. Traktuje się go jak zamiennik mięsa i nabiału. Jest wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. To jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Jak go zrobić i jeść?

Tempeh pochodzi z Indonezji, prawdopodobnie z wyspy JawaTempeh pochodzi z Indonezji, prawdopodobnie z wyspy Jawa
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to jest tempeh?

Tempeh to fermentowany produkt z soi. Wytwarza się go w procesie fermentacji, z użyciem grzyba Rhizopus oligosporus. Ten tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej pochodzi z wyspy Jawa. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z księgi „Serat Centini” z 1815 roku. Dziś jest produkowany w wielu miejscach na świecie, także w Europie i Polsce.

Tempeh charakteryzuje się orzechowym aromatem. Ma ciekawą, twardą konsystencję i unikalny, ziemisty smak. Zawiera także wiele wartości odżywczych, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Tempeh to żywność:

Bezmięsny mięsny, czyli wędliny dla wegetarian

  • ekologiczna, organiczna: powstaje z naturalnych surowców i w naturalny sposób,
  • funkcjonalna: ma właściwości korzystne dla zdrowia,
  • pełnowartościowa: zawiera wszystkie niezbędne i korzystne dla zdrowia składniki,
  • naturalna: nieprzetworzona przemysłowo,
  • wegańska: w 100% roślinna, odpowiednia dla wegan i wegetarian,
  • bezglutenowa: białko roślinne tempeh jest bezglutenowe.

Wartości odżywcze tempehu

Tempeh to produkt fermentowany, który w porównaniu do niefermentowanych produktów sojowych, zawiera zdecydowanie mniej oligosacharydów oraz kwasu fitowego. Dzięki temu jest lepiej trawiony i łatwo przyswajalny. Pod wpływem działania enzymów ziarna nie obciążają układu pokarmowego, a zawarte w nich składniki odżywcze mogą być łatwo i w pełni przyswajane.

Tempeh cechuje się wysoką zawartością białka, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i minerałów. To głównie:

  • żelazo, które bierze udział w tworzeniu ważnych składników krwi (leukocytów i erytrocytów), stanowi istotni składnik hemoglobiny, odpowiada za utrzymanie optymalnego metabolizmu, transportuje tlen,
  • magnez, jeden z najważniejszych makroelementów warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Wpływa na wiele zachodzących w nim procesów,
  • witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, która pomaga dojrzewać krwinkom czerwonym, czyli erytrocytom. Poza tym wpływa na pracę mózgu, usuwa homocysteinę - związek, który może być przyczyną chorób układu krążeniowego,
  • wapń, który bierze udział w procesie przekazywania impulsów nerwowych i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca oraz układu krążeniowego.

Z uwagi na wysokie wartości odżywcze, a także smak i charakterystyczną teksturę, tempeh znajduje zastosowanie w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Traktuje się go jako zamiennik mięsa oraz nabiału.

Jak zrobić tempeh?

W sklepach można kupić tempeh naturalny, smażony, wędzony, marynowany, ale i mrożony. Można również zrobić go samodzielnie w domu.

Przygotowywanie tempehu rozpoczyna się od namoczenia ziaren soi, co najmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotuje się je przez około 30 minut z dodatkiem substancji zakwaszającej. Najczęściej jest to ocet.

Po odcedzeniu i ostudzeniu ugotowanych ziaren dodaje się do nich starter z zarodnikami pleśni, który zawierają Rhizopus oligosporus. To grzyb z rzędu pleśniakowców, który poprawia strawność białka, ale również powoduje rozpad wielocukrów oraz fitynianów.

Następnie składniki przekłada się do podziurkowanych woreczków strunowych. Inkubuje się je w piekarniku (temperatura musi wzrastać od 30 do maksymalnie 42°C. Czas inkubacji powinien wynosić od 24-36 godzin).

Gotowy tempeh powinno się przechowywać w lodówce przez około 10 dni, ale można go również mrozić.

Jak jeść tempeh?

Tempeh używa się do wielu dań w tradycyjnej kuchni azjatyckiej, a i traktuje jako zamiennik mięsa w dietach bezmięsnych: wegetariańskiej, wegańskiej czy ichtiwegetariańskiej. Z uwagi na strukturę łatwo wchłania smak marynat, przypraw i sosów, stąd świetnie smakuje zarówno smażony tempeh, jak i duszony z warzywami i sosami.

Może być także grillowany, a także używany jako dodatek do zup lub sosu bolognese do spaghetti. Dodaje się go do sałatek, kanapek, tortilli i przekąsek, ale i do farszu naleśników, sajgonek, musaki i pierogów.

Ciekawym pomysłem jest namoczenie tempeh w wodzie z miodem i cynamonem i usmażenie go (można to zrobić także w panierce).

Wyróżnia go nie tylko uniwersalność i prostota, ale i łatwość stosowania. Podczas obróbki termicznej - smażenia, gotowania czy grillowania – tempeh nie wysycha, nie kruszy się, nie twardnieje i nie rozpływa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka