Tłuste ryby a zdrowie. Zobacz, jakie korzyści niesie jedzenie ich
Pod względem spożycia ryb jesteśmy w ogonie Europy. Statystyczny Polak zjada ich ok. 10 kg rocznie, zazwyczaj z okazji świąt. To zdecydowanie za mało. Eksperci zalecają, by mięso ryb spożywać 2-3 razy w tygodniu.
Jakie ryby są najzdrowsze? Okazuje się, że w rankingach przodują te morskie. Po raz kolejny dowiedli tego naukowcy. Zobacz, w jaki sposób mięso ryb ze słonych wód korzystnie wpływa na zdrowie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Nietypowe objawy zawału. Różnią się ze względu na płeć
Profilaktyka miażdżycy
Zalety jedzenie ryb podkreśla American Heart Association. Eksperci wymieniają, że do diety warto wprowadzić łososia, sardynki i makrelę. Zawierają one największe ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczem do zdrowego serca.
Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru mózgu.
Tłuste, morskie ryby mają jednak o wiele więcej wartości zdrowotnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Tanie warzywo, które warto jeść dla zdrowia jelit
Zapobiegają osteoporozie
W mięsach tłustych ryb znajdziemy mnóstwo witaminy D. Jest ona składnikiem, który korzystnie wpływa na stan kości, mineralizując je.
Zbyt mały poziom witaminy D w organizmie to większe ryzyko osteoporozy.
Z kolei zawarta w rybach witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Poprawiają stan tarczycy
Istotnym składnikiem obecnym w mięsie rybim jest selen. To bardzo ważny pierwiastek, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Selen jest silnym antyoksydantem, który zapobiega procesom starzenia, wykazuje właściwości antynowotworowe oraz jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i bierze udział w procesach odpornościowych, wzmacnia tarczycę.
Należy jednak na niego uważać. Selen w nadmiarze zwiększa ryzyko występowania nowotworu piersi.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Wygląda jak papryka z kukurydzą. Zdjęcie przedstawia poważną chorobę
Zawierają wapń, fosfor i magnez
To nie wszystkie powody, dla których warto jeść ryby morskie. Są one także źródłem wapnia, fosforu oraz magnezu. Dwa pierwsze markoelementy wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego, wykazują także działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je np. w sardynkach.
Z kolei magnez zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego.
Na następsnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Dostarczają energii
Ryby morskie są także bogactwem łatwo przyswajalnego białka. Warto je jeść, ponieważ stanowi źródło energii.
Jakie ryby będą najzdrowsze? Uwagę należy zwrócić nie tylko na łososia, ale także na śledzie. Wystrzegajmy się za to soli, pangi i tilapii. To ryby o niskich wartościach zdrowotnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.