Tłuste ryby a zdrowie. Zobacz, jakie korzyści niesie jedzenie ich

Pod względem spożycia ryb jesteśmy w ogonie Europy. Statystyczny Polak zjada ich ok. 10 kg rocznie, zazwyczaj z okazji świąt. To zdecydowanie za mało. Eksperci zalecają, by mięso ryb spożywać 2-3 razy w tygodniu.

Jakie ryby są najzdrowsze? Okazuje się, że w rankingach przodują te morskie. Po raz kolejny dowiedli tego naukowcy. Zobacz, w jaki sposób mięso ryb ze słonych wód korzystnie wpływa na zdrowie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Nietypowe objawy zawału. Różnią się ze względu na płeć

Łosoś zawiera mnóstwo witaminy DŁosoś zawiera mnóstwo witaminy D
Źródło zdjęć: © (123rf) Łosoś zawiera mnóstwo witaminy D
Ewa Rycerz

/ 5Profilaktyka miażdżycy

Zalety jedzenie ryb podkreśla American Heart Association. Eksperci wymieniają, że do diety warto wprowadzić łososia, sardynki i makrelę. Zawierają one największe ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczem do zdrowego serca.

Ich regularne jedzenie zmniejsza ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru mózgu.

Tłuste, morskie ryby mają jednak o wiele więcej wartości zdrowotnych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Zapobiegają osteoporozie

W mięsach tłustych ryb znajdziemy mnóstwo witaminy D. Jest ona składnikiem, który korzystnie wpływa na stan kości, mineralizując je.

Zbyt mały poziom witaminy D w organizmie to większe ryzyko osteoporozy.

Z kolei zawarta w rybach witamina A jest niezbędna do prawidłowego widzenia.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Poprawiają stan tarczycy

Istotnym składnikiem obecnym w mięsie rybim jest selen. To bardzo ważny pierwiastek, który pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Selen jest silnym antyoksydantem, który zapobiega procesom starzenia, wykazuje właściwości antynowotworowe oraz jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i bierze udział w procesach odpornościowych, wzmacnia tarczycę.

Należy jednak na niego uważać. Selen w nadmiarze zwiększa ryzyko występowania nowotworu piersi.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Wygląda jak papryka z kukurydzą. Zdjęcie przedstawia poważną chorobę

/ 5Zawierają wapń, fosfor i magnez

To nie wszystkie powody, dla których warto jeść ryby morskie. Są one także źródłem wapnia, fosforu oraz magnezu. Dwa pierwsze markoelementy wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego, wykazują także działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je np. w sardynkach.

Z kolei magnez zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego.

Na następsnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Dostarczają energii

Ryby morskie są także bogactwem łatwo przyswajalnego białka. Warto je jeść, ponieważ stanowi źródło energii.

Jakie ryby będą najzdrowsze? Uwagę należy zwrócić nie tylko na łososia, ale także na śledzie. Wystrzegajmy się za to soli, pangi i tilapii. To ryby o niskich wartościach zdrowotnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka