Tran – obowiązkowy produkt w domowej apteczce
Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i zapach, dziś powraca do łask.
1. Tran i jego właściwości
Tran to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera on dużo witaminy D niezbędnej do prawidłowego wchłaniania przez organizm wapnia i fosforu, czyli pomagającej w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Witamina D przyczynia się również do lepszego działania mięśni oraz układu odpornościowego.
Zawarta w tranie witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu żelaza oraz odpowiedniego stanu błon śluzowych.Witamina ta ma również pozytywny wpływ na skórę oraz oczy.
To jednak nie jedyne zalety tranu. Tłuszcz z wątroby ryb dorszowatych stanowi także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W ich skład wchodzą kwasy EPA i DHA, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca oraz pomagają w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Ponadto, kwas DHA przyczynia się do odpowiedniej pracy mózgu.
Tran to specyfik, który śmiało może stosować niemal każdy – zarówno dorośli, osoby starsze, jak i dzieci (w szczególności w okresie dojrzewania).
2. Smaczniejszy niż myślisz
Wielu z nas tran kojarzy się z nieprzyjemnym, rybim smakiem i zapachem. Słysząc nazwę „tran” oczami wyobraźni powracamy do traumatycznych chwil z dzieciństwa, kiedy to zamykaliśmy oczy i zatykaliśmy nosy przed jego połknięciem. Na szczęście czasy te minęły bezpowrotnie. Na rynku znaleźć bowiem można ten specyfik w wielu różnych smakach. Zależnie od preferencji, możemy też wybrać tran w płynie lub w żelowych, łatwych do połknięcia kapsułkach.
3. Jaki wybrać?
Zanim zdecydujemy się na kupno tranu, warto dowiedzieć się, czym się kierować przy jego wyborze. Pewność, że przyjmujemy zdrowy i pełnowartościowy olej rybi, zyskamy, gdy sięgniemy po preparaty przygotowywane na bazie ryb wyławianych w okolicach biegunów. Ryby żyjące z dala od cywilizacji, w naturalnym i zimnym środowisku, są znacznie zdrowsze i posiadają dużo więcej kwasów tłuszczowych omega-3.
Warto „uzbroić się” w tran już teraz, przed zbliżającą się jesienią i zimą, czyli okresem, w którym nasz organizm w większym stopniu narażony jest na infekcje. Tran z pewnością wzmocni nasz układ immunologiczny, doda energii, poprawi koncentrację i zapewni dobre samopoczucie każdego dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.