Trufle – opis, składniki odżywcze, w kuchni,

Trufle to grzyby o wyjątkowym smaku oraz nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych. Trufle są uznawana za najzdrowsze grzyby na świecie, badania wykazały, że mają one właściwości poprawiające odporność organizmu, działają przeciwwirusowo oraz hamują proces starzenia. Warto poszerzyć swoją wiedzę na temat tych wyjątkowych grzybów.

Trufle – opis, składniki odżywcze, w kuchni, Trufle – opis, składniki odżywcze, w kuchni,

Trufle - opis

Owocniki trufli mają kształt kuli i rosną pod powierzchnią ziemi. Trufle charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i są wykorzystywane w kuchni już od czasów starożytnych. Wiele osób uważa trufle za doskonałe afrodyzjaki. Trufle występują w wielu regionach świata jednak uważa się, że najwięcej ich rośnie we włoskim Piemoncie oraz francuskim Périgueux. W Polsce trufle występują w bardzo ograniczonym stopniu.

Trufle - składniki odżywcze

Ilość oraz rodzaj składników odżywczych zależy od gatunku trufla a także od stopnia dojrzałości owocników. Dojrzałe trufle zawierają duże ilości białka, w niektórych przypadkach może ono stanowić nawet dwadzieścia procent suchej masy grzyba. Trufle zawierają również niewielkie ilości tłuszczy, węglowodanów oraz soli mineralnych.

Badania wykazały, że niektóre rodzaje trufli mają działanie przeciwbakteryjne a także przeciwwirusowe. Trufle mają również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu spożywanie ich zmniejsza ryzyko wystąpienia schorzeń o podłożu zapalnym oraz nowotworowym. Trufle mają pozytywny wpływ na układ krążenia i hamują procesy starzenia się organizmu.

Eklskluzywne jedzenie dla VIP-ów

Okazuje się, że trufle dzięki swoim właściwością są wykorzystywane, jako składnik kosmetyków. Substancje czynne znajdujące się w truflach doskonale wpływają na wygląd skóry: wygładzają zmarszczki, poprawiają elastyczność oraz rozjaśniają skórę.

Trufle - w kuchni

Najdroższe i najbardziej cenione przez smakoszy na całym świecie są trufle białe, pochodzące z włoskiego Piemontu. Ten rodzaj trufli ma specyficzny orzechowo-oliwno-piżmowy zapach. Cena jednego kilograma takich grzybów może kosztować nawet około dwudziestu pięciu tysięcy złotych. Innymi bardzo cenionymi przez kucharzy gatunkami trufli są: trufla czarna, trufla letnia a także trufla biaława.

Przed przystąpieniem do gotowania owocniki trufli należy bardzo dokładnie wyczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą a następnie wysuszyć. Często spotykanym zabiegiem jest wkładanie trufli do pojemnika z produktem bardzo dobrze pochłaniającym wilgoć, na przykład ryżem.

Ze względu na swój bardzo intensywny smak i zapach trufle nie są podawane jako oddzielne danie, lecz jako przyprawa lub dodatek. Trufle można podawać między innymi z: mięsem, jajkami, owocami morza lub makaronem Trufle dość często dodawane są również do różnego rodzaju farszów oraz pieczeni. W sklepach dostępne są również takie produkty zawierające trufle jak masła, pasty, kremy raz oliwy truflowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka