Trufle – rodzaje i właściwości
1 z 7Trufle – brylanty w kuchni
Trufle – zwłaszcza te białe – to najdroższe grzyby świata. Mówi się, że to brylanty w kuchni. Na rynku istnieje ok. 100 rodzajów tych cennych grzybów, ale najbardziej pożądane to właśnie białe i czarnozarodnikowe – te są bardzo trudno dostępne. Najdroższy okaz został wylicytowany w roku 2010 – ważącą 1,3 kg białą truflę kupiono za ponad 400 tys. dolarów.
Wiele osób twierdzi, że zbieranie trufli jest jak wyprawa na polowanie i dostarcza takich samych, a może nawet większych emocji – wytrawni zbieracze, aby je znaleźć, wykorzystują świnie i psy. I chociaż te najlepsze i najbardziej okazałe rosną we Włoszech, to kilka lat temu naukowcy potwierdzili, że trufle występują również w Polsce. Są to jednak tańsze, mniej pożądane rodzaje. Oprócz wyjątkowego smaku grzyby te mają także właściwości zdrowotne i interesujące zastosowania, które warto poznać.