3 z 7Trufle w medycynie ludowej
Trufle działają przeciwbakteryjnie. Niektóre gatunki są stosowane od wieków w medycynie ludowej do leczenia chorób skóry oraz oczu. Posiadają właściwości antyoksydacyjne, które odgrywają istotną rolę w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych, zapalnych oraz serca. Działanie antyoksydantów opóźnia również procesy starzenia się organizmu. Niestety, zamrażanie czy zamykanie trufli w słoikach lub puszkach prowadzi do osłabienia ich właściwości.
Zbierane od stycznia do marca trufle (zimowe) mają ciemne zabarwienie. Od marca do kwietnia przybierają jaśniejszą barwę – brązową i białawą – nie jest to jednak odmiana najdroższych, czyli białych, trufli. Od czerwca do listopada w lasach najwięcej można spotkać trufli typowo czarnych (letnich). Te najcenniejsze pojawiają się we wrześniu – wówczas dla zbieraczy liczą się tylko trufle białe.