5 z 7Trufle na zmęczenie
Udowodniono, że wyciągi wodne z trufli wzmacniają układ odpornościowy, ponieważ pobudzają komórki do regeneracji. Dodają również energii i pozwalają odzyskać siły witalne. Są również jedynym źródłem witaminy D pochodzenia niezwierzęcego – dlatego stanowią świetne jej źródło dla wegan i wegetarian.
Ze względu na swoją niską wartość energetyczną są polecane osobom odchudzającym się. Podobnie jak większość grzybów, trufle obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają zmęczonym mięśniom i stawom, wzmacniają naczynia krwionośne.
Trufle swój smak zawdzięczają przede wszystkim drzewom, z którymi żyją w mikoryzie – dębom, topolom, wierzbom i lipom. Ich zapach z kolei jest uzależniony od rodzaju i etapu rozwoju. Aromat młodych trufli jest prawie niewyczuwalny, wraz z dojrzewaniem zaczynają wydzielać intensywne zapachy. Co przypomina aromat trufli? Jedni twierdzą, że trufle pachną czosnkiem, inni, że wanilią, czekoladą, orzechami. Są też takie osoby, którym zapach najdroższych grzybów na świecie przypomina mocz. Kształt zależy od rodzaju ziemi, w której rosną.