Trzustka ich nie znosi. Te produkty wyrzuć z diety
Trzustka to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Odpowiada za produkcję hormonów związanych z gospodarką węglowodanową oraz bierze udział w istotnych procesach trawiennych. Gdy zaczyna szwankować, długo możemy o tym nie wiedzieć.
Pierwsze objawy mogą świadczyć o zaawansowanych zmianach, dlatego lepiej nie bagatelizować zdrowia trzustki. W jaki sposób o nią zadbać? Najlepiej wyrzucić z diety kilka produktów. Na dobre!
Alkohol i papierosy
Alkohol może powodować wzrost trójglicerydów, co jest jednym z czynników ryzyka zapalenia trzustki. U osób, które już borykają się z problemami z trzustką, alkohol może nawet przyczynić się do śmierci.
Z kolei palenie papierosów, według naukowców z Nowej Zelandii, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób trzustki niemal o 90 proc. Na tej liście znajduje się także śmiertelnie niebezpieczny nowotwór trzustki.
Napoje gazowane gorsze niż słodycze
Ciastka, wyroby piekarnicze, a nawet płatki śniadaniowe – to źródła węglowodanów rafinowanych. Są zakazane w jadłospisie osób z cukrzycą czy insulinoopornościa, a to dlatego, że powodują gwałtowne skoki glukozy we krwi.
Odpowiedzią na to jest wzmożona praca trzustki, która musi nieustannie wydzielać insulinę. Dodatkowo, tak samo jak alkohol, węglowodany proste powodują wzrost poziomu trójglicerydów we krwi.
Na cenzurowanym znajdują się także słodkie soki owocowe oraz napoje słodzone cukrem.
Śmietana i ser żółty
Pełnotłuste mleko, śmietana i sery żółte, a także sery pleśniowe to produkty bogate w tłuszcze nasycone. Szkodzą trzustce, ponieważ to właśnie ten organ bierze udział w metabolizowaniu lipidów.
Ich nadmiar w diecie może być nie lada wyzwaniem dla trzustki. Na czarnej liście znajdują się też tłuste sosy, jak majonez czy tłuszcze nasycone w postaci smalcu.
Produkty wysoko przetworzone i dania smażone
Fast food, czyli pizza, hamburgery czy frytki to dania, których trzustka nie znosi. Smażone na głębokim tłuszczu wymagają od organu cięższej pracy.
Dania wysokoprzetworzone czy produkty takie jak chipsy, wędlina, kiełbasy i konserwy mięsne to kolejne pozycje na czarnej liście hepatologów.
Te produkty trzustka pokocha
Co w zamian? Lista wcale nie jest krótka, a dieta trzustkowa nie musi być restrykcyjna.
Warto sięgać po warzywa i rośliny strączkowe, które zawierają cenne antyoksydanty, a także sycą na długo. W miejscu pszennych bułek powinny pojawić się produkty pełnoziarniste, w tym chleb, ale też kasze czy makarony.
W jadłospisie nie może zabraknąć chudego mięsa.
Najważniejsze jednak, by potrawy były lekkostrawne, a ich obróbka termiczna ograniczała się do gotowania lub gotowania na parze.