Trzy najgorsze produkty do jedzenia. Powodują stany zapalne w organizmie

Stan zapalny, jeśli nie zostanie w porę wykryty i odpowiednio leczony, może przedłużyć się i skomplikować życie. Nierzadko wskutek złej diety pogarszamy swój stan zdrowia. Sprawdź, które produkty mogą powodować stany zapalne.

Stany zapalne mogą być powodowane przez złą dietę, bogatą w cukry, tłuszcze trans i złej jakości mięsoStany zapalne mogą być powodowane przez złą dietę, bogatą w cukry, tłuszcze trans i złej jakości mięso
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Stan zapalny ostry i przewlekły

Zarówno ostre, jak i przewlekłe stany zapalne w organizmie mogą powodować szereg dolegliwości.

Stany zapalne leżą u podłoża takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroby zębów i dziąseł czy miażdżyca. Mogą się także przyczyniać do rozwoju zmian trądzikowych, zapalenia zatok, celiakii i astmy.

W niektórych przypadkach stany zapalne skutkują nawet zmianami nowotworowymi. Spożywane przez długi czas niewłaściwych produktów sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych i utrwalają te już istniejące.

Tłuszcze, których WHO chce się pozbyć

Warto przyjrzeć się swojemu menu i wyeliminować szkodliwe elementy z diety. Oto trzy najbardziej szkodliwe substancje, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych.

Cukier przyczyną stanów zapalnych

Węglowodany rafinowane czyli cukry proste znajdziemy w codziennym menu. Białe pieczywo czy pozornie zdrowe płatki śniadaniowe są ich doskonałym źródłem.

Biała mąka po spożyciu prowadzi do gwałtowego wzrostu poziomu cukru we krwi. Następnie skutkuje również jego gwałtownym spadkiem.

Sacharoza, fruktoza czy tak popularny syrop glukozowo-fruktozowy również szkodzą organizmowi. Należy mieć na uwadze, że chociaż miód wydaje się zdrowszą alternatywą, także zawiera cukry.

Efekt spożycia nadmiaru cukrów to stan zapalny. W "American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano wyniki badań świadczące o tym, że węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym również sprzyjają stanom zapalnym.

Korzystna alternatywa to produkty pełnoziarniste, płatki owsiane, płatki jęczmienne, brązowy ryż. Zawierają mniej cukrów i są bogate w błonnik. Organizm na pewno podziękuje ci za taką zmianę w diecie.

Szkodliwy wpływ tłuszczów trans

Utwardzane tłuszcze roślinne zawierające tzw. tłuszcze trans powodują zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia. Skutkować mogą rozwojem zmian nowotworowych, problemami trawiennymi, zespołem metabolicznym i cukrzycą typu .

Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu. Ponadto, powodują także stany zapalne organizmu.

"American Journal of Clinical Nutrition" podaje, że udowodniono ich wpływ na powstawanie markerów stanów zapalnych. W piśmie "International Urology and Nephrology" czytamy o wpływie tłuszczów trans na stany zapalne układu moczowego.

Oliwa i olej kokosowy to stanowczo lepszy wybór, jeśli nie chcemy całkowicie rzrezygnować z tłuszczów.

Miesa słabej jakości powodujące stany zapalne

Stany zapalne mogą być również spowodowane spożywaniem słabej jakości mięs. Tutaj prym wiedzie mięso oddzielone mechanicznie czyli tzw. MOM. Są to tłuszcze i zmielone odpady, jak skóra oraz kości zwierząt.

Pasztety, parówki, mielonki, konserwy mięsne, gotowe klopsiki - niestety, te przysmaki składają się z takich odpadków. Nie poleca się ich nikomu, a w szczególności dzieciom.

Organizm może reagować stanami zapalnymi po spożyciu takich mięs, co udowodnili badacze z University of California. Jednak to nie koniec złych wiadomości dla osób, które lubią mięso.

Czerwone mięso to źródło kwasu arachidonowego. Ta substancja również może się przyczyniać do rozwoju stanów zapalnych w organizmie.

Zdrowa dieta metodą walki ze stanami zapalnymi

Dla zdrowia warto wyeliminować podane składniki z diety lub ograniczyć ich spożycie do minimum. Można również wprowadzić do codziennego menu żywność o udowodnionym działniu przeciwzapalnym.

Należy tu wymienić chude mięsa, ryby bogate w kwasy omega-3 oraz nabiał. Do picia zaleca się zieloną herbatę, bogatą w przeciwutleniacze.

Warto również sięgać po owoce i warzywa bogate w antyoksydanty, jak cytrusy, awokado, papryka, cebula czy czosnek.

Ważną rolę w diecie przeciwzapalnej odgrywają zioła i przyprawy, np. kurkuma lub imbir.

Obraz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka