Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Pojawiający się w organizmie stan zapalny jest reakcją obronną. W ten sposób przyspieszony zostaje proces gojenia się, gdy jesteś chory lub ranny. Jednak jeżeli zapalenie się przedłuża, może mieć to bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie.

Przewlekły stan zapalny może przyczynić się do wystąpienia wielu chorób, takich jak: trądzik, zapalenie zatok, astma, miażdżyca, choroby przyzębia, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, a nawet nowotworu.

Spożywane przez nas jedzenie ma znaczący wpływ na to, co dzieje się w organizmie. Niektóre produkty wzmagają stany zapalne. Sprawdź, których należy bezwzględnie unikać.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Redakcja poleca: Planujesz w najbliższym czasie podróż z dzieckiem? Sprawdź, o czym musisz pamiętać

Stany zapalne mogą powodować trądzikStany zapalne mogą powodować trądzik
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Węglowodany rafinowane

Węglowodany rafinowane to nic innego jak żywność przetworzona o dużej zawartości cukrów prostych, czyli: białe pieczywo czy płatki śniadaniowe. Właśnie one mogą prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych w organizmie.

Dzieje się tak, ponieważ biała mąka, z której tworzone są te produkty, prowadzi do nagłych skoków cukru we krwi i równie szybkich spadków. To z kolei wywołuje odpowiedź zapalną.

Z badań opublikowanych w 2008 roku w "American Journal of Clinical Nutrition” wynika, że wysoki indeks glikemiczny węglowodanów aktywuje markery procesu zapalnego. Późniejsze wyniki, zamieszczone w tym samym magazynie dwa lata później, wskazują na negatywny wpływ spożywanych węglowodanów rafinowanych na osoby starsze. Wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa prawie trzykrotnie ryzyko zgonu z powodu chorób zapalnych.

Alternatywą dla węglowodanów rafinowanych są produkty nieprzetworzone, bogate w błonnik: płatki owsiane, jęczmień, brązowy ryż i inne produkty pełnoziarniste.

/ 5Alkohol

Alkohol przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych
Alkohol przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych © 123rf

Na zakazanej liście produktów znajdziemy również alkohol. Spożywany w nadmiarze powoduje stany zapalne, których rezultatem może być zapalenie przełyku, krtani czy wątroby. Zdarza się, że nieleczone przekształcają się w raka.

Badania z "World Journal of Gastroenterology” z 2010 roku wskazują, że nadużywanie alkoholu nie tylko osłabia pracę jelit i wątroby, ale również prowadzi do trwałych uszkodzeń narządów. I chociaż całkowite wykluczenie alkoholu z diety może być trudne, warto przynajmniej ograniczyć jego spożywanie.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 5Czerwone mięso i wędliny

Czynnikiem prozapalnym, którego należy unikać, jest również czerwone mięso oraz wędliny. W składzie mięsa znajduje się kwas sialowy, który nie jest naturalnie produkowany przez organizm człowieka. Po jego spożyciu tworzone są więc przeciwciała, które powodują przewlekłą reakcję zapalną. Zostało to potwierdzone w badaniach naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii z 2016 roku.

W czerwonym mięsie znajduje się również kwas arachidonowy, który jest jednym z najsilniejszych przekaźników wzmagających zapalenie. Codzienne spożywanie wołowiny i wieprzowiny oraz ich przetworów skutecznie może obniżyć więc jakość życia.

/ 5Tłuszcze trans

Alternatywą dla niezdrowych tłuszczów trans jest oliwa
Alternatywą dla niezdrowych tłuszczów trans jest oliwa © 123rf

Nienasycone kwasy tłuszczowe, potocznie zwane tłuszczami trans, to kolejny składnik powodujący stany zapalne w organizmie. Podnoszą one poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym obniżeniu poziomu tego dobrego. Duża ilość szkodliwych tłuszczów prowadzi do wielu niepożądanych efektów.

Potwierdzają to badania opublikowane w 2004 roku w "American Journal of Clinical Nutrition”. Tłuszcze trans wpływają na powstawanie markerów stanu zapalnego. Z prac naukowców wynika również, że zbyt częste spożywanie utwardzonych olejów roślinnych może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.

Alternatywa? Sięgajmy po oliwę i olej kokosowy. Warto również czytać etykiety produktów żywnościowych i omijać te z "częściowo utwardzonym tłuszczem” w składzie.

/ 5Oleje roślinne

Oleje roślinne pełne są kwasów omega-3
Oleje roślinne pełne są kwasów omega-3 © 123rf

Popularne oleje roślinne, których na co dzień używamy w naszych domach, w większości składają się z kwasów tłuszczowych omega-6. Zawartość kwasów omega-3 jest tutaj bardzo niska. Tak niezrównoważony stosunek tłuszczów w produktach może powodować stany zapalne, a w konsekwencji – choroby serca i nowotwory.

W wynikach badań z 2015 opublikowanych w "International Urology and Nephrology” czytamy, że kwasy tłuszczowe mogą powodować zapalenia układu moczowego. Naukowcy potwierdzają także, że stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 powinien wynosić 1:2.

Obejrzyj film: Co się stanie, jeżeli będziesz codziennie jeść jedną łyżkę chia?

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka