Trwa ładowanie...

Twaróg półtłusty – wartości odżywcze, kalorie i przepisy

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 16.12.2022 14:34
Twaróg półtłusty to produkt z grupy przetworów mlecznych.
Twaróg półtłusty to produkt z grupy przetworów mlecznych. (Adobe Stock)

Twaróg półtłusty jest przetworem mlecznym zaliczanym do grupy serów świeżych, czyli nie poddanych dojrzewaniu. Cechuje go wysoka wartoś odżywcza, wszechstronność wykorzystania w kuchni, niskokaloryczności i lekkostrawność. Z czym jeść twaróg półtłusty? Dlaczego warto?

spis treści

1. Co to jest twaróg półtłusty?

Twaróg półtłusty to popularny produkt zaliczany do grupy przetworów mlecznych. Jest rodzajem sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka krowiego.

Produkcja twarogu polega na obróbce mlecznego skrzepu, który uzyskuje się w wyniku zaszczepienia odpowiednim szczepem kultur bakterii: mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu, maślanki lub innego produktu mlecznego.

Zobacz film: "Maślanka a kefir - który jest zdrowszy?"

Obróbka skrzepu polega na krojeniu, mieszaniu, ogrzewaniu, oddzielaniu produktu od powstałej serwatki i zapakowaniu go. W efekcie powstają różne rodzaje twarogu. To:

  • twaróg chudy, cechujący się zawartością tłuszczu mniejszą niż 0,5%,
  • twaróg półtłusty, zawierający 4% tłuszczu,
  • twaróg tłusty o zawartości tłuszczu na poziomie 9%,
  • twaróg śmietankowy, wyróżniający się wysoką zawartością tłuszczu – 30 %.

W sprzedaży dostępny jest także twaróg wędzony poddawany działaniu dymu wędzarniczego. Twaróg ma biały lub kremowy kolor i zbitą, grudkowatą lub gładką konsystencję. Jest lekko kwaśny i neutralny w smaku. Jego strukturę tworzy ścięte białko mleka – kazeina.

2. Twaróg półtłusty – wartości odżywcze i kalorie

Twaróg półtłusty cechuje wysoka wartość odżywcza. To zasługa obecności dużej ilości:

  • pełnowartościowych protein (dostarcza sporej ilości pełnowartościowego białka o dobrej strawności, które organizm wykorzystuje do produkcji enzymów i hormonów białkowych, a także regeneracji włókien mięśniowych oraz skóry). Zawartość białka jest większa w produktach o mniejszej zawartości tłuszczu, a niższa w twarogach bardziej tłustych.
  • tłuszczu mlecznego (dzięki jego obecności zawarte w nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, których nie zawiera twaróg chudy. Są dzięki temu lepiej przyswajane),
  • laktozy (ta składa się z glukozy i galaktozy, która wchodzi w skład budowy tkanki mózgowej),
  • witamin, zwłaszcza A i z grupy B, witamina D,
  • składników mineralnych, głównie wapnia i fosforu (minerały te wraz z witaminą D uczestniczą w przebudowie macierzy kostnej i procesach kościotwórczych. To sprawia, że kości i zęby są wytrzymałe i zdrowe), a także cynk i potas.

Porcja 100 g twarogu półtłustego dostarcza:

  • 120 kcal (kaloryczność twarogu zależy od zawartości tłuszczu, a to warunkuje poziom składnika w mleku użytym do jego produkcji),
  • 18 g białka,
  • 4,5 g tłuszczu,
  • 3,5 g węglowodanów.

Twaróg jest źródłem korzystnych bakterii mlekowych o działaniu probiotycznym, które mają pozytywny wpływ na odporność, trawienie i metabolizm, a także gospodarkę hormonalną.

3. Z czym jeść twaróg półtłusty? Przepisy

Twaróg półtłusty warto łączyć z jogurtem naturalnym, co przełoży się nie tylko na zawartość składników odżywczych w porcji, ale i na bardziej korzystne proporcje między nimi.

Twaróg półtłusty można spożywać wykorzystać na wiele sposobów, konsumując go zarówno na słodko, jak i słono, na zimno, jak i po obróbce termicznej.

Na słodko można przygotować twarożek z owocami, a także masę serową do naleśników z owocami, pierogów, drożdżówek, ale i makaronu (np. makaron z serem i sosem truskawkowym).

Wykorzystuje się go również do pieczenia serników, babeczek, a także przygotowywania pierogów leniwych z twarogiem, omletu z twarogiem lub placuszków.

W wersji wytrawnej twaróg półtłusty można wykorzystać do przygotowania domowego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, farszu na naleśników i pierogów ze szpinakiem, pasty z makreli i twarogu, kotletów z kaszy gryczanej i twarogu. Twaróg półtłusty można jeść także na kanapce czy grzance.

4. Dlaczego warto jeść twaróg półtłusty?

Twaróg półtłusty jest niedrogim produktem spożywczym o wysokiej wartości odżywczej. Warto wdrożyć go do codziennej diety ze względu na ilość pełnowartościowego białka, obecność zdrowego tłuszczu mlecznego oraz wszechstronność wykorzystania w kuchni.

Co ważne, twaróg półtłusty jest produktem nie tylko pożywnym i wartościowym odżywczo, ale i niskokalorycznym oraz łatwostrawnym. To sprawia, że mogą po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi (twaróg półtłusty nie obciąża układu trawiennego) czy przestrzegające zasad diety redukcyjnej (odchudzające się), jak i dbające o linię.

Warto go jeść, ponieważ nie tylko uzupełnia poziom białka i innych składników odżywczych w diecie, ale i przedłuża odczuwanie sytości po jedzeniu.

Nie zaleca się spożywania twarogu osobom zmagającym się z alergią na białka mleka oraz nietolerancją laktozy, które źle tolerują nawet małe porcje laktozy.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze