Twaróg półtłusty – wartości odżywcze, kalorie i przepisy
Twaróg półtłusty jest przetworem mlecznym zaliczanym do grupy serów świeżych, czyli nie poddanych dojrzewaniu. Cechuje go wysoka wartoś odżywcza, wszechstronność wykorzystania w kuchni, niskokaloryczności i lekkostrawność. Z czym jeść twaróg półtłusty? Dlaczego warto?
1. Co to jest twaróg półtłusty?
Twaróg półtłusty to popularny produkt zaliczany do grupy przetworów mlecznych. Jest rodzajem sera niedojrzewającego wytwarzanego z mleka krowiego.
Produkcja twarogu polega na obróbce mlecznego skrzepu, który uzyskuje się w wyniku zaszczepienia odpowiednim szczepem kultur bakterii: mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu, maślanki lub innego produktu mlecznego.
Obróbka skrzepu polega na krojeniu, mieszaniu, ogrzewaniu, oddzielaniu produktu od powstałej serwatki i zapakowaniu go. W efekcie powstają różne rodzaje twarogu. To:
- twaróg chudy, cechujący się zawartością tłuszczu mniejszą niż 0,5%,
- twaróg półtłusty, zawierający 4% tłuszczu,
- twaróg tłusty o zawartości tłuszczu na poziomie 9%,
- twaróg śmietankowy, wyróżniający się wysoką zawartością tłuszczu – 30 %.
W sprzedaży dostępny jest także twaróg wędzony poddawany działaniu dymu wędzarniczego. Twaróg ma biały lub kremowy kolor i zbitą, grudkowatą lub gładką konsystencję. Jest lekko kwaśny i neutralny w smaku. Jego strukturę tworzy ścięte białko mleka – kazeina.
2. Twaróg półtłusty – wartości odżywcze i kalorie
Twaróg półtłusty cechuje wysoka wartość odżywcza. To zasługa obecności dużej ilości:
- pełnowartościowych protein (dostarcza sporej ilości pełnowartościowego białka o dobrej strawności, które organizm wykorzystuje do produkcji enzymów i hormonów białkowych, a także regeneracji włókien mięśniowych oraz skóry). Zawartość białka jest większa w produktach o mniejszej zawartości tłuszczu, a niższa w twarogach bardziej tłustych.
- tłuszczu mlecznego (dzięki jego obecności zawarte w nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, których nie zawiera twaróg chudy. Są dzięki temu lepiej przyswajane),
- laktozy (ta składa się z glukozy i galaktozy, która wchodzi w skład budowy tkanki mózgowej),
- witamin, zwłaszcza A i z grupy B, witamina D,
- składników mineralnych, głównie wapnia i fosforu (minerały te wraz z witaminą D uczestniczą w przebudowie macierzy kostnej i procesach kościotwórczych. To sprawia, że kości i zęby są wytrzymałe i zdrowe), a także cynk i potas.
Porcja 100 g twarogu półtłustego dostarcza:
- 120 kcal (kaloryczność twarogu zależy od zawartości tłuszczu, a to warunkuje poziom składnika w mleku użytym do jego produkcji),
- 18 g białka,
- 4,5 g tłuszczu,
- 3,5 g węglowodanów.
Twaróg jest źródłem korzystnych bakterii mlekowych o działaniu probiotycznym, które mają pozytywny wpływ na odporność, trawienie i metabolizm, a także gospodarkę hormonalną.
3. Z czym jeść twaróg półtłusty? Przepisy
Twaróg półtłusty warto łączyć z jogurtem naturalnym, co przełoży się nie tylko na zawartość składników odżywczych w porcji, ale i na bardziej korzystne proporcje między nimi.
Twaróg półtłusty można spożywać wykorzystać na wiele sposobów, konsumując go zarówno na słodko, jak i słono, na zimno, jak i po obróbce termicznej.
Na słodko można przygotować twarożek z owocami, a także masę serową do naleśników z owocami, pierogów, drożdżówek, ale i makaronu (np. makaron z serem i sosem truskawkowym).
Wykorzystuje się go również do pieczenia serników, babeczek, a także przygotowywania pierogów leniwych z twarogiem, omletu z twarogiem lub placuszków.
W wersji wytrawnej twaróg półtłusty można wykorzystać do przygotowania domowego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, farszu na naleśników i pierogów ze szpinakiem, pasty z makreli i twarogu, kotletów z kaszy gryczanej i twarogu. Twaróg półtłusty można jeść także na kanapce czy grzance.
4. Dlaczego warto jeść twaróg półtłusty?
Twaróg półtłusty jest niedrogim produktem spożywczym o wysokiej wartości odżywczej. Warto wdrożyć go do codziennej diety ze względu na ilość pełnowartościowego białka, obecność zdrowego tłuszczu mlecznego oraz wszechstronność wykorzystania w kuchni.
Co ważne, twaróg półtłusty jest produktem nie tylko pożywnym i wartościowym odżywczo, ale i niskokalorycznym oraz łatwostrawnym. To sprawia, że mogą po niego sięgać osoby z problemami trawiennymi (twaróg półtłusty nie obciąża układu trawiennego) czy przestrzegające zasad diety redukcyjnej (odchudzające się), jak i dbające o linię.
Warto go jeść, ponieważ nie tylko uzupełnia poziom białka i innych składników odżywczych w diecie, ale i przedłuża odczuwanie sytości po jedzeniu.
Nie zaleca się spożywania twarogu osobom zmagającym się z alergią na białka mleka oraz nietolerancją laktozy, które źle tolerują nawet małe porcje laktozy.