Tych produktów nie łącz z napojami gazowanymi
Napoje gazowane są pełne cukru, barwników i innych sztucznych dodatków. Powodują przybieranie na wadze, wzdęcia, gazy i próchnicę, a w ich składzie nie znajdziemy żadnych substancji odżywczych. Niszczą szkliwo i przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych dziąsęł. Mimo wszystko, trudno się z nimi rozstać.
Picie napojów tego rodzaju w połączeniu z innymi produktami żywnościowymi może wywołać wiele groźnych dolegliwości chorobowych. Niestrawność, skurcze i nerwowość, to tylko niektóre z nich.
Zarówno posiłki, jak i napoje, które spożywamy, w organizmie łączą się z innymi związkami chemicznymi. Zdarza się więc, że powstałe mieszaniny powodują reakcje zagrażające nie tylko zdrowiu, ale i życiu.
Sięgasz po gazowane napoje? Sprawdź, z czym absolutnie nie należy ich łączyć.
Kawa
Na nasz układ pokarmowy źle może wpłynąć połączenie napoju gazowanego z kawą. Często przecież do obiadu pijemy colę, a następnie sięgamy po małą czarną. Oba te napoje zawierają bardzo duże ilości kofeiny, co może spowodować bezsenność i problemy z zasypianiem.
Zarówno kawa, jak i cola, wypłukują z organizmu substancje odżywcze. W przypadku regularnego picia kawy, usuwamy cenny magnez. Cola natomiast często zawiera fosfor, który zmniejsza stężenie wapnia.
To połączenie przyczynia się także do produkcji kwaśnej piany o pH odbiegającym od normy. Efektem jest uczucie ciężkości na żołądku.
Mleko
Zagrozić zdrowiu może także połączenie napoju gazowanego z mlekiem. I nie chodzi tutaj o mieszanie kubka mleka z zimną colą.
Po obfitym obiedzie zdarza nam się zjeść deser zawierający w swoim składzie nabiał, np. sernik czy wuzetkę. Zmieszanie się w żołądku deseru i napoju gazowanego może wywołać wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Związki chemiczne zawarte w napojach z bąbelkami wpływają na wzrost poziomu złego cholesterolu, ciśnienia i powodują tycie.
Jednym ze składników coli jest kwas ortofosforowy, którego cząsteczki wchodzą w reakcję z białkiem mleka. Na koniec, już jako zsiadłe mleko, opadają one na dno. W rezultacie odczuwamy ból brzucha, skurcze i niestrawność.
Pikantne potrawy
Chili, curry czy pieprz cayenne dodawane do posiłków nie tylko wzmacniają ich smak, ale także podnoszą temperaturę naszego ciała. W rezultacie przy pikantnych potrawach kuchni indyjskiej czy meksykańskiej nie jesteśmy w stanie oprzeć się zimnym napojom z bąbelkami.
Jak się okazuje, w ten sposób popełniamy ogromny błąd. Napoje gazowane w wysokich temperaturach wytwarzają kwas siarkowy, który bardzo negatywnie wpływa na żołądek.
Częste popijanie posiłków napojami gazowanymi przyczynia się również do rozwoju chorób metabolicznych, wystąpienia udaru, a nawet zawału serca. Potwierdzają to wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w Bostonie, zdaniem których codzienne sięganie po napoje gazowane zwiększa ryzyko zespołu metabolicznego.
Słodkie desery
Na naszych talerzach często pojawiają się słodkie ciasta, lody i innego rodzaju desery o dużej zawartości cukru. Niektórzy z nas po „przesłodzeniu”, odczuwają wzmożone pragnienie. I chociaż wiadomo, że najszybciej ugasi je zwykła woda, część osób wybiera napoje gazowane. W ten sposób dochodzi do niebezpiecznego wzrostu stężenia glukozy we krwi.
Podwyższony poziom cukru łączy się z nerwowością i pobudzeniem. W niektórych przypadkach może doprowadzić nawet do zatrzymania akcji serca. Nie warto jednak wybierać napojów o obniżonej zawartości cukru. W ich składzie znajduje się niebezpieczny aspartam. Pragnienie ugasi zdrowa woda mineralna.