Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po wszystkie warto sięgać o tej porze roku.

Część warzyw, które możesz kupić zimą, pochodzi głównie z południa Europy, a nawet z Chin, gdzie zanieczyszczenie powietrza dwutlenkiem węgla zmienia nie tylko ich smak, ale także ich właściwości odżywcze. Na ich jakość wpływa również podróż, podczas której naturalne cukry zaczynają się rozkładać, a warzywa tracić smak. To samo dzieje się z witaminami i solami mineralnymi. Sprawdź, których warzyw powinieneś unikać w zimie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Katarzyna Krupka

/ 5Kukurydza w kolbach

Oczywiście kolba kukurydzy to lepszy wybór niż przetworzone płatki kukurydziane, ale zimą warzywo to jest importowane przede wszystkim z krajów, gdzie może być modyfikowane genetycznie. W dodatku kolby są pełne twardych ziaren. Zamiast świeżej kukurydzy wybieraj mrożoną – to znacznie lepsze rozwiązanie. Mrożonki są bardzo zdrowe - kryją się w nich cenne witaminy i składniki mineralne.

/ 5Pakowana zielenina

Obraz
© Źródło: 123RF

Pakowane zielone warzywa są zazwyczaj umyte i wstępnie posiekane. To bardzo wygodne, bo wystarczy tylko wrzucić je do swojej ulubionej sałatki. Jednak proces, przez który przechodzą, zanim trafią na talerz, pozbawia je witaminy C. Burak liściowy zamknięty w opakowaniu ma jej aż o 50 proc. mniej.

Zamiast zielonych sałat wybierz jarmuż – jest wytrzymały na temperatury, a jego zielone liście dodadzą ci energii. Oprócz witaminy C zawiera również wapń, witaminę K, A, potas i żelazo. Do sałatki z jarmużem koniecznie dodaj odrobinę soku z cytryny oraz sól himalajską – w ten sposób jego liście będą słodsze i bardziej miękkie.

/ 5Pomidory

Obraz
© Źródło: 123RF

Pomidory najlepiej smakują pod koniec lata i właśnie wtedy są prawdziwą bombą witaminową dla organizmu, w zimie – tylko bombą wodną. Tak Niemcy nazwali importowane do ich kraju holenderskie pomidory bez smaku. Zresztą nasze kubki smakowe wyraźnie wyczuwają tę różnicę. Nie ma co się dziwić, skoro pomidory zimą rosną w wełnie mineralnej nasączonej sztucznymi nawozami lub tak jak te importowane z Maroka i Wysp Kanaryjskich dojrzewają w sztucznych warunkach. Są pozbawione nie tylko smaku, ale także właściwości zdrowotnych.

/ 5Szparagi

Obraz
© Źródło: 123RF

Chociaż szparagi są dostępne przez cały rok, najlepsze dostaniesz wiosną – kiedy ich włókna są mocne i smaczne. Zimą najczęściej są sprowadzane z Hiszpanii – różnią się od tych wiosennych smakiem, zapachem, a także konsystencją – są bardzo wiotkie, a ich włókna twarde.

– Im więcej czasu mija między zbiorem a dostarczeniem produktu na talerz, tym mniej składników odżywczych znajdziesz w szparagach – mówi Elizabeth Somer, ekspert w dziedzinie żywienia, badaczka, autorka książki "Wpływ jedzenia na nastrój". W zimie przerzuć się na brukselkę, która jest dostępna właśnie w okresie jesienno-zimowym. To niedocenione warzywo wykazuje działania antynowotworowe, wzmacnia układ odpornościowy oraz kości.

/ 5Zielony groszek

Obraz
© Źródło: 123RF

Świeży groszek to doskonały dodatek do letnich sałatek – wtedy nasiona są słodkie i delikatne. Te, które dostaniesz w zimie, będą twarde i bogatsze w skrobię. Rozwiązaniem może być mrożona, łuskana soja edamame, która nada sałatkom delikatny, orzechowy smak. Pół szklanki tego przysmaku zawiera aż 6 g błonnika i 10 g białka. Aby uniknąć modyfikowanej genetycznie soi, wybieraj ekologiczne warzywa.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka