Ulubiony przysmak Polaków. Nie jedz rano, bo pożałujesz

Kiszonki to prawdziwa skarbnica zdrowia, więc nic dziwnego, że Polacy je uwielbiają. Jest jednak pewien haczyk, który może przeszkodzić w ich dobroczynnym działaniu. Jak jeść kiszone warzywa, by sobie nie zaszkodzić?

Lepiej nie jeść kiszonek z ranaLepiej nie jeść kiszonek z rana
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Kiszonki dla zdrowia

Kiszonki to niekwestionowany król polskiej kuchni. Docenić warto nie tylko ich smak, ale też prozdrowotne właściwości, których jest cała masa. To skarbnica cennych witamin i minerałów, więc nic dziwnego, że coraz częściej są zaliczane do tzw. superfoods.

Kiszonki są efektem długotrwałego procesu fermentacji. Pod wpływem działania specjalnych kultur bakterii, cukier zawarty w kiszonych warzywach czy owocach rozkłada się na kwas mlekowy.

Zawartość kwasu mlekowego doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit i cały układ trawienny. Kiszonki usprawniają trawienie i przyspieszają metabolizm. Pomagają przy walce z niestrawnością i zgagą, a także chorobie wrzodowej i zespole jelita drażliwego. Wspierają też pracę wątroby.

Kiszonki świetnie wpływają na jelita
Kiszonki świetnie wpływają na jelita © Getty Images

Fermentowana żywność, np. kiszone ogórki czy kapusta, zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. To przede wszystkim witaminy C, a także E i K. Znajdziemy tam również witaminy z grupy B. Kiszonki zawierają także sole mineralne i organiczne związki siarki, które wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.

Z kolei błonnik wspomaga prawidłową pracę jelit i zapobiega zaparciom.

Nie jedz na pusty żołądek

Jedząc kiszonki warto jednak pamiętać o kluczowej zasadzie. Mimo że dla zdrowia są nieocenione, mogą też zaszkodzić. Dlaczego tak się dzieje?

Fermentowana żywność pobudza wydzielanie soków trawiennych, co jest szczególnie istotne przy obfitych i ciężkich posiłkach.

Jeśli jednak zjemy kiszonki na czczo, pobudzony do pracy żołądek nie będzie miał czego trawić. Przez to możemy sobie wyrządzić więcej szkody, niż pożytku.

Można się przez to nabawić bólu brzucha i wzdęć. Na śniadanie lepiej więc wybrać coś innego, a z kiszonymi warzywami zaczekać. Z tego samego powodu nie powinno się też pić soku z kiszonek.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka