Ulubiony świąteczny napój Polaków. "Uwaga nie tylko na owoce siarkowane"

Kompot z suszu to tradycyjny bożonarodzeniowy napój, któremu się trudno oprzeć. Trudno też uwierzyć, że mógłby nam zaszkodzić, skoro składa się właściwie wyłącznie z suszonych owoców. Ekspertka tłumaczy, na co uważać.

Kompot z suszu może być zdrowy, jeśli nie będziemy go dosładzaćKompot z suszu może być zdrowy, jeśli nie będziemy go dosładzać
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Suszone owoce – zdrowe, ale nie te siarkowane

Suszone jabłka i gruszki, morele, śliwki, rodzynki, niekiedy figi czy żurawina to składniki, z których można przygotować ten tradycyjny napój na święta. Są źródłem błonnika pokarmowego, w tym pektyn, ale też takich mikroelementów jak żelazo, magnez, potas czy wapń. Zawierają też witaminę C oraz witaminy z grupy B.

Wpływają pozytywnie na pracę jelit i mikrobiom jelitowy, mogą zapobiegać chorobom serca, miażdżycy, cukrzycy czy nawet chorobom nowotworowym układu pokarmowego. Dzięki wapniowi, a także pierwiastkowi o nazwie bor chronią kości przed demineralizacją, zapobiegając osteoporozie.

- Bazą takiego kompotu najczęściej jest jabłko, śliwka, gruszki i te owoce świetnie wpływają na układ pokarmowy, zwłaszcza na perystaltykę jelit. Śmiało można powiedzieć, że z tego powodu kompot z suszu będzie wsparciem dla przeciążonego świątecznymi daniami przewodu pokarmowego – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, autorka książek i popularyzatorka wiedzy związanej z odżywianiem w mediach społecznościowych.

Warto jeść suszone owoce

Suszone owoce to źródło błonnika, wapnia, żelaza czy potasu
Suszone owoce to źródło błonnika, wapnia, żelaza czy potasu © Getty Images

Jednak zanim przystąpimy do przygotowania kompotu, warto zwrócić szczególną uwagę na to, jakie owoce kupujemy.

- Uwaga na owoce siarkowane. Związki siarki, których używa się do zakonserwowania i zabezpieczenia owoców przed pleśnią, bardzo podrażniają błonę śluzową żołądka. Szukajmy takich, które nie mają w składzie dwutlenku siarki, choć wiem, że one są droższe, trudniej dostępne i mogą wizualnie wydawać się mniej atrakcyjne – radzi ekspertka.

Producenci siarkują owoce, by przyspieszyć proces suszenia. Zastosowanie gazu powoduje też, że suszone owoce wyglądają na pełniejsze. Następnie producenci pryskają je nabłyszczaczami oraz innymi sztucznymi barwnikami.

- Kubek suszonych owoców to ponad 300 kalorii i około 60-70 g cukru. To odpowiednik 12-14 łyżeczek. Natomiast przeciętny świeży owoc mieszczący się w tym samym kubku zawiera średnio 60-80 kalorii i około 15 g cukru – tłumaczyła w rozmowie z WP abczdrowie Joanna Skałecka, dietetyczka i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".

- Suszone owoce zawierają bardzo często inne składniki. Tym najczęstszym jest cukier (nawet 50 proc.), związki siarki (E 220) oraz utwardzany olej roślinny. Co do konserwantów - niewielkie ilości E 220 nie są dla naszego organizmu niebezpieczne, ale nie jest to też substancja nam niezbędna. Tak więc po co sobie ją fundować? - pyta retorycznie.

Dr Stolińska dodaje, że lepiej też sięgać po owoce paczkowane niż te sprzedawane luzem na wagę.

- Nie kupujmy owoców suszonych luzem, wybierajmy te w opakowaniach. Dzięki temu możemy sprawdzić producenta czy datę przydatności do spożycia – podkreśla.

Kompot z suszu? Uważaj na cukier

Zdrowy kompot z suszu? Pod jednym warunkiem: jeśli nie zasypiemy go cukrem i zrezygnujemy z gotowca, jeśli niepokoi nas jego skład.

- Kompot jest świetną alternatywą dla słodkich napojów, bo nie oszukujmy się – na stołach Polaków w święta lądują one bardzo często, z colą na czele – mówi dietetyk kliniczny i dodaje: - Z drugiej strony ten kompot trzeba odchudzić, bo w wykonaniu wielu Polaków zawiera sporo cukru. Pamiętajmy, że źródłem tego cukru są same suszone owoce, podczas gdy my nierzadko mocno go jeszcze dosładzamy, sięgając po cukier z cukiernicy czy miód.

- Jeśli jednak nie będziemy dosładzać kompotu, to może stanowić element zdrowych świąt Bożego Narodzenia – uspokaja.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka