Umierają na wizji z przejedzenia. Food challenge i mukbang - groźne trendy opanowały sieć

Powstały niejako w kontrze do trendu zdrowego żywienia i fitsylwetki - mukbang i food challenge stają się coraz bardziej popularne. Niestety, konsekwencje nowego trendu są dramatyczne i mogą zakończyć się nawet zgonem.

Food challenge i mukbang. Umierają na wizji z przejedzeniaFood challenge i mukbang. Umierają na wizji z przejedzenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Mukbang. Zjedz ze mną posiłek przez internet

Mukbang, trend spożywania posiłku podczas streamu w internecie, pochodzi od dwóch słów: meokneun ("jeść") oraz bangsong ("transmisja"). Początkowo podbił Koreę Południową oraz inne kraje azjatyckie, z czasem dotarł do Ameryki i Europy.

Godziny jedzenia na wizji albo jedzenie na czas nie są tylko nieszkodliwym trendem w internecie. Można się o tym przekonać, oglądając dokument, który ukazał się na platformie Netflix. "Sekrety jedzenia: Naukowo o odżywianiu" pokazują historię człowieka, który zawodowo zajmuje się tym, biorąc udział w konkursach jedzenia na czas.

Takeru Kobayashi, japoński rekordzista świata, płaci wysoką cenę za swoją popularność, bo ma rozregulowany ośrodek sytości i głodu, a to właśnie ten mówi nam, kiedy jesteśmy głodni i kiedy czas zakończyć posiłek.

- Objadanie się podczas streamingów w sieci, publikowanie nagrań z wyzwaniami zjedzenia kilku tysięcy kalorii na prośbę internautów to zjawisko, które budzi duży niepokój, a nawet zbiera śmiercionośne żniwo - wyjaśnia w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. i n. o zdr. Iwona Boniecka, dietetyk ze Szpitala św. Elżbiety Grupy LUX MED.

Zmarła na wizji. Pękł jej żołądek

To, że objadanie się może prowadzić nawet do zgonu, udowadnia przykład pochodzącej z Chin streamerki, Pan Xiaoting. W lipcu kobieta zmarła na wizji podczas trwającego dziesięć godzin streamingu. Wielogodzinny posiłek, w czasie którego miała spożyć nawet dziesięć kilogramów pokarmu, doprowadził do poważnej deformacji i uszkodzenia żołądka.

- Chinka, która zmarła na wizji wskutek pęknięcia żołądka, kilka tygodni wcześniej trafiła do szpitala i wtedy udało się opanować jej problemy zdrowotne. To nie powstrzymało jej jednak przed kontynuowaniem groźnego procederu, tylko po to, by spełnić potrzebę bycia sławnym, podziwianym, popularnym - dodaje ekspertka.

Chinka zmarła na wizji podczas trwającego dziesięć godzin streamingu
Chinka zmarła na wizji podczas trwającego dziesięć godzin streamingu © YouTube

Jak wyjaśnia dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska, dietetyk i psychodietetyk, ludzki żołądek ma pojemność od jednego do trzech litrów. Obrazowo jego wielkość można porównać do otwartej dłoni dorosłego człowieka. Jednorazowe przyjęcie nawet kilku kilogramów pokarmu może prowadzić do pęknięcia ścian żołądka.

- Proszę sobie wyobrazić woreczek foliowy, tzw. zrywkę w sklepie. Jest cienka, ale wytrzymała, choć do pewnego momentu. Jeśli wypchamy ją ziemniakami, w pewnym momencie po prostu pęknie. Tak samo jest z naszym żołądkiem - mówi dietetyk kliniczny w rozmowie z WP abcZdrowie.

Za to notoryczne przejadanie się może mieć szereg potencjalnych skutków. Dr Chruścikowska wyjaśnia, że jak wskazuje na to przykład Takeru Kobayashi, nieustanne przejadanie się może prowadzić do zaburzenia ośrodku sytości i głodu. - Trenowanie takich zachowań żywieniowych to prosta droga do zaburzeń odżywiania i chorób metabolicznych - skomentowała.

- Ten worek mięśniowy zacznie się rozciągać. Skutkiem jest zwiększenie pojemności żołądka i problem z wysyceniem pokarmem. Jeżeli jemy w szybkim tempie, na czas, to pojawia się też widmo wymiotów, bo to pierwsza reakcja obronna organizmu na zbyt duże ilości jedzenia - mówi dr Chruścikowska.

- W długotrwałej perspektywie skutkiem mogą być zaburzenia elektrolitowe, które mogą wpływać na serce. Dodatkowo powtarzające się wymioty podrażniają przełyk i gardło, co zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów w tym obrębie. Uszkadza się szkliwo, to są te same skutki, które obserwujemy u osób z bulimią - wyjaśnia.

- Wzdęcia, bóle brzucha, mdłości, zgaga, wymioty, zaburzenia mikrobioty jelitowej - często powtarzane mogą prowadzić do refluksu żołądkowo-przełykowego, kamicy żółciowej, wzrostu masy ciała i powikłań z tym związanych: nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, jak również zaburzeń regulacji łaknienia czy zaburzeń odżywiania. W skrajnych przypadkach mogą skończyć się zgonem - wylicza dr Boniecka.

Groźny trend?

Dr Chruścikowska mówi wprost: trend mukbang w Azji jest ściśle powiązany z trybem życia, jaki często wiodą młodzi, nastawieni na karierę Azjaci. Mają problem z budowaniem relacji czy też nie mają na to czasu, więc swoje życie przenoszą do sieci. A samotny posiłek przestaje być wówczas samotny.

- W przypadku trendu mukbang to jedzenie na wizji jest niejako zaproszeniem do wspólnego, wirtualnego posiłku. W czasie pandemii w szczególności zaczęliśmy się izolować, przenieśliśmy naszą aktywność towarzyską i zawodową do sieci i stąd nasilenie pewnych szkodliwych trendów obserwujemy dzisiaj. Powiedziałabym też, że to swego rodzaju kontra do popularyzowanych przez specjalistów zasad racjonalnego żywienia, ale i mocny sprzeciw wobec kultu szczupłej sylwetki - dodaje dr Boniecka.

W krajach Europy czy w Stanach Zjednoczonych wyzwania jedzeniowe spełniają jednak inną rolę. To po prostu chęć bycia popularnym i monetyzowania tego typu treści.

- To zjawisko jest podwójnie szkodliwe - z jednej strony promuje niezdrowe nawyki żywieniowe, które mogą prowadzić w ekstremalnych sytuacjach nawet do zgonu, a z drugiej może szczególnie młodych odbiorców wpędzać w poczucie winy - mówi dr Boniecka.

- Niektórzy ze streamerów są szczupli, a nawet wysportowani, kreują więc fałszywy obraz rzeczywistości, w której zajadanie się niezdrowym, wysokoprzetworzonym i wysokokalorycznym jedzeniem nie szkodzi zdrowiu - podsumowuje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka