Trwa ładowanie...

Usuwa toksyny, oczyszcza jelita. Najlepsza profilaktyka antynowotworowa

Avatar placeholder
Dominika Najda 04.09.2023 20:02
Cenne źródło błonnika i białka. Doskonale sprawdzą się na diecie odchudzającej
Cenne źródło błonnika i białka. Doskonale sprawdzą się na diecie odchudzającej (Getty Images)

Otręby owsiane nie cieszą się szczególną popularnością, choć to naprawdę wartościowy produkt. Pełno w nich błonnika i białka. Jakie jeszcze korzyści niesie za sobą ich regularne spożywanie?

spis treści

1. Lepsze niż płatki owsiane

W otrębach owsianych znajduje się niewiele kalorii, a za to całkiem sporo białka i błonnika. Spożywanie ich nie tylko korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale także zdrowie całego organizmu.

Wprowadzenie otrębów owsianych do diety ureguluje wypróżnianie oraz zapobiega zaparciom, a do tego oczyści jelita ze złogów. Produkt działa jak probiotyk, a więc wspiera także florę bakteryjną jelit.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Wysoka zawartość błonnika przyczynia się do obniżenia cholesterolu całkowitego we krwi aż o 14 proc. oraz obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 7 proc. Beta-glukan znajdujący się w otrębach owsianych stymuluje wydzielanie kwasów żółciowych oraz zapobiega miażdżycy.

Ponadto błonnik spowalnia uwalnianie cukru do krwiobiegu, dzięki czemu pomaga kontrolować glikemię i zapobiega skokom cukru we krwi. Otręby owsiane to doskonały wybór na diecie ze względu na obfitość składników odżywczych i niską kaloryczność.

2. Produkt o wielu właściwościach

Wprowadzenie otrębów owsianych do jadłospisu wspiera zdrowie serca. Zawarty w nich magnez pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie oraz wspiera prawidłowe działanie naczyń krwionośnych.

Obfitość przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalnia szkodliwe działanie wolnych rodników. Antyoksydanty działają przeciwzapalnie i antynowotworowo.

Regularne spożywanie otrębów owsianych może przyczynić się do złagodzenia objawów wielu chorób jelit, a nawet zapobiegać rozwojowi raka. Do tego przyczyniają się do usuwania toksyn z organizmu.

Otręby owsiane do diety należy wprowadzać powoli, ponieważ spore ilości mogą wywołać dyskomfort i biegunkę.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze