Usuwa toksyny z organizmu, chroni przed rakiem. Wystarczy łyżka dziennie

Wśród octów owocowych jeden z nich zasługuje na szczególną uwagę. Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, a do tego wspiera wiele procesów zachodzących w organizmie. Dlaczego warto sięgać po ocet gruszkowy?

Na poprawę trawienia i detoksykację organizmuNa poprawę trawienia i detoksykację organizmu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ocet gruszkowy

Ocet gruszkowy otrzymywany jest poprzez fermentację gruszek, co nadaje mu subtelny, słodkawo-kwaśny smak oraz przyjemny owocowy aromat. Jest też łagodniejszy od swojego jabłkowego kuzyna.

To nie tylko doskonała alternatywa dla osób, które nie przepadają za mocno kwaśnymi rodzajami octu i poszukują lżejszej opcji. Warto również docenić korzystny wpływ octu gruszkowego na zdrowie.

Znajdziemy w nim potas, magnez, wapń oraz fosfor. Minerały te są utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi oraz wspiera funkcje nerwowe i mięśniowe. Ponadto wspierają metabolizm oraz zdrowie kości i zębów.

Najlepszy przepis na kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików

Wsparcie zdrowia

Ocet gruszkowy jest wartościowym źródłem witaminy C, K oraz witamin z grupy B. Już jedna łyżka dostarczy wielu przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami i chronią komórki przed uszkodzeniami.

Regularne spożywanie octu gruszkowego poprawia odporność, wspomaga regulację poziomu cukru oraz cholesterolu. Dzięki naturalnej fermentacji zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie układu pokarmowego, wspomagają trawienie i mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe.

Ocet gruszkowy jest też ceniony za swoje właściwości detoksykacyjne oraz antyoksydacyjne. Skutecznie eliminuje toksyny z organizmu, a zawarte w nim flawonoidy i polifenole mogą wspomagać profilaktykę nowotworową.

Wszechstronne zastosowanie

Produkt doskonale sprawdzi się jako składnik dressingów do sałatek oraz marynata do mięs. Ocet gruszkowy można też dodać do wody lub herbaty, by wspomóc trawienie i ogólne samopoczucie.

Podobnie jak inne octy, ocet gruszkowy jest kwaśny i może podrażniać żołądek u osób z wrzodami, refluksem żołądkowym czy nadkwaśnością. Warto stosować go z umiarem, aby uniknąć potencjalnych problemów zdrowotnych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka