Uważaj na sałatę w paczkach. To źródło bakterii

Kupujemy ją w sklepie. Kusi nas naklejka ”umyta i gotowa do spożycia”. Tym zachęcają nas producenci. Jest stosunkowo tania, dostępne są miksy różnych odmian. Dzięki temu jesteśmy w stanie w ekspresowym tempie przygotować pyszną sałatkę. Mowa o paczkowanej sałacie, która ma zapewniać nam wygodę, a często jest źródłem bakterii. Naukowcy wzięli ją pod lupę!

W paczkowanej sałacie mogą rozwijać się groźne bakterie. Nie pomoże dokładne mycieW paczkowanej sałacie mogą rozwijać się groźne bakterie. Nie pomoże dokładne mycie
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Paczkowana sałata – bakterie kałowe

Naukowcy potwierdzają - paczkowana sałata to bakteryjna bomba. Udowodnili to w naukowym piśmie ”Applied and Environmental Microbiology”. Przebadali 24 produkty zapakowane w folię. Były to mieszanki różnych sałat. W każdej z nich znaleźli bakterie paciorkowca kałowego.

Co więcej były one oporne na popularny antybiotyk – tetracyklinę. Dlaczego tak się stało? To właśnie ten środek jest często stosowany wśród hodowli zwierząt. Koncentracja tych bakterii była stosunkowo niewielka, ale mimo to jest groźna dla człowieka.

Podobny raport przygotowali badacze z University of Leicester. Naukowcy odtworzyli w laboratorium warunki panujące w szczelnie zamkniętych workach z pożywieniem. Było tam wilgotno i beztlenowo. Uwalniały się soki z pociętych liści i namnażały się kolonie bakterii. Wyniki badania są zatrważające. Po pięciu dniach przechowywania sałat w szczelnym opakowaniu liczba bakterii salmonelli wzrosła od 100 do 100 tys.

Dlaczego należy zawsze myć sałatę?

Paczkowana sałata – bakteria E.coli

W 2016 roku dwie osoby zmarły po zjedzeniu paczkowanej mieszanki sałat. Zatruło się wtedy 144 osób, a prawie 70 wymagało hospitalizacji. Źródłem zakażenie były prawdopodobnie pałeczki E.coli. Symptomy zatrucia mogą pojawić się nawet po kilku dniach od zjedzenia zarażonego pokarmu. Według specjalistów nawet dokładne mycie warzyw nie usunie z nich realnego zagrożenia zarażeniem.

Wynika to nie tylko z warunków pakowania i przetwarzania, ale również z samej metody hodowania i uprawy tych roślin. Często są podlewane wodą, która może być zarażona groźnymi bakteriami. Najlepszym rozwiązaniem jest nie kupowanie tego typu produktów i unikanie ich w restauracjach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka