Trwa ładowanie...

Uważaj na sałatę w paczkach. To źródło bakterii

Kupujemy ją w sklepie. Kusi nas naklejka ”umyta i gotowa do spożycia”. Tym zachęcają nas producenci. Jest stosunkowo tania, dostępne są miksy różnych odmian. Dzięki temu jesteśmy w stanie w ekspresowym tempie przygotować pyszną sałatkę. Mowa o paczkowanej sałacie, która ma zapewniać nam wygodę, a często jest źródłem bakterii. Naukowcy wzięli ją pod lupę!

Zobacz film: "Dlaczego należy zawsze myć sałatę?"

1. Paczkowana sałata – bakterie kałowe

Naukowcy potwierdzają - paczkowana sałata to bakteryjna bomba. Udowodnili to w naukowym piśmie ”Applied and Environmental Microbiology”. Przebadali 24 produkty zapakowane w folię. Były to mieszanki różnych sałat. W każdej z nich znaleźli bakterie paciorkowca kałowego.

Co więcej były one oporne na popularny antybiotyk – tetracyklinę. Dlaczego tak się stało? To właśnie ten środek jest często stosowany wśród hodowli zwierząt. Koncentracja tych bakterii była stosunkowo niewielka, ale mimo to jest groźna dla człowieka.

Bakterie kałowe w produktach McDonald's, KFC i Burger King
Bakterie kałowe w produktach McDonald's, KFC i Burger King

Program BBC Watchdog dokonał wstrząsającego odkrycia. Orzeźwiające produkty, które w trakcie upałów kupujesz...

przeczytaj artykuł

Podobny raport przygotowali badacze z University of Leicester. Naukowcy odtworzyli w laboratorium warunki panujące w szczelnie zamkniętych workach z pożywieniem. Było tam wilgotno i beztlenowo. Uwalniały się soki z pociętych liści i namnażały się kolonie bakterii. Wyniki badania są zatrważające. Po pięciu dniach przechowywania sałat w szczelnym opakowaniu liczba bakterii salmonelli wzrosła od 100 do 100 tys.

2. Paczkowana sałata – bakteria E.coli

W 2016 roku dwie osoby zmarły po zjedzeniu paczkowanej mieszanki sałat. Zatruło się wtedy 144 osób, a prawie 70 wymagało hospitalizacji. Źródłem zakażenie były prawdopodobnie pałeczki E.coli. Symptomy zatrucia mogą pojawić się nawet po kilku dniach od zjedzenia zarażonego pokarmu. Według specjalistów nawet dokładne mycie warzyw nie usunie z nich realnego zagrożenia zarażeniem.

Wynika to nie tylko z warunków pakowania i przetwarzania, ale również z samej metody hodowania i uprawy tych roślin. Często są podlewane wodą, która może być zarażona groźnymi bakteriami. Najlepszym rozwiązaniem jest nie kupowanie tego typu produktów i unikanie ich w restauracjach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zobacz też: Jedz codziennie, by wzmocnić odporność. Zwłaszcza teraz.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.