Trwa ładowanie...

Uważana za najzdrowszą mąkę świata. Obniża cholesterol, reguluje cukier we krwi

Avatar placeholder
Milena Górecka 21.01.2024 15:58
Dlaczego warto wybierać mąkę orkiszową?
Dlaczego warto wybierać mąkę orkiszową? (Getty Images)

Od starożytnych pól po współczesne stoły - mąka orkiszowa, symbol zdrowego odżywiania, przetrwała już wieki. Dlaczego warto zastąpić nią mąkę pszenną?

spis treści

1. Czym jest mąka orkiszowa?

Mąka orkiszowa pozyskiwana jest z orkiszu, to odmiany pszenicy, która jest uważana za jedną z najstarszych i najmniej zmodyfikowanych genetycznie form tego zboża. Charakteryzuje się wyższą zawartością białka, witamin i minerałów - w porównaniu do zwykłej pszenicy.

Mąka orkiszowa ma też niższy indeks glikemiczny niż mąka pszenna, co oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. To korzystne dla osób zmagających się z insulinoopornością, cukrzycą oraz dla tych, którzy chcą utrzymać stabilny poziom energii przez cały dzień.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Bogactwo składników odżywczych

Jedną z największych zalet mąki orkiszowej jest jej bogaty skład odżywczy. Zawiera ona sporo błonnika, znaczące ilości białka, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy, co czyni ją doskonałym źródłem pełnowartościowego białka dla wegetarian.

Co więcej, mąka orkiszowa jest bogata w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B3 oraz kwas foliowy, które są niezbędne m.in. dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Orkisz jest również cennym źródłem wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, mangan i fosfor. Magnez wspiera prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, a cynk odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym.

3. Jakie korzyści oferuje mąka orkiszowa?

Mąka orkiszowa obniża poziom złego cholesterolu (LDL) oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów może przyczyniać się również do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych chorób przewlekłych.

Dzięki swoim unikalnym właściwościom odżywczym mąka orkiszowa nie tylko wzbogaca dietę w ważne składniki odżywcze, ale także wspiera prawidłowe trawienie, reguluje apetyt i może być pomocna w kontroli masy ciała. Stanowi więc cenną alternatywę dla osób poszukujących zdrowych składników do zróżnicowanej i zbilansowanej diety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze