- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Uzdrawiająca moc cebuli
Cebula ma silne właściwości lecznicze. Wiedziałaś, że jest skuteczniejsza od aspiryny?
Czerwona cebula
Czerwona cebula
Ma silne właściwości przeciwutleniające, wszystko dzięki kwercytynie, w którą jest niezwykle bogata. Polecana alergikom, ze względu na zdolność zmniejszania zapalenia wywołującego uczulenie. Najwięcej leczniczych właściwości znajduje się w czerwonym miąższu, najlepiej więc obierać ją jedynie z wierzchnich łusek.
Cebula żółta
Cebula żółta
Ta odmiana cebuli jest najostrzejsza, ponieważ zawiera najwięcej związków siarkowych. Regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Związki siarkowe rozszerzają naczynia krwionośne usuwając z żył zalegające złogi tłuszczu.
Cebula biała
Cebula biała
To doskonałe źródło żelaza, regularne spożywanie ochroni nas przed anemią. Jedząc potrawy z dodatkiem białej cebuli organizm przyswoi dwukrotnie więcej żelaza!
Krojenie cebuli
Alicyna
Składnik ten ma silne działanie bakteriobójcze, żując cebulę przez kilka minut pozbędziemy się wszystkich bakterii w jamie ustnej.
Pokrojony por
Por
Wysoka zawartość kwasu foliowego pomaga chronić układ nerwowy już od pierwszych dni życia dziecka.
Pęczki szczypiorku
Szczypior
Jedząc szczypior, zaopatrujemy organizm w wit. C. Ma najdelikatniejszy smak z całej rodziny cebulowatych, dlatego można jeść go na surowo jako dodatek do twarożków i przekąsek.
Czosnek
Ząbek czosnku
Dzięki wysokiej zawartości siarki, wzmacnia układ immunologiczny. Jego przykry zapach po posiłku, możemy zneutralizować żując np. natkę pietruszki.
Pęczek szalotki
Szalotka
Ceniona przede wszystkim ze względu na walory smakowe.