Uzdrawiająca moc cebuli

Cebula ma silne właściwości lecznicze. Wiedziałaś, że jest skuteczniejsza od aspiryny?

Obraz
Źródło zdjęć: © SoraZG, lic. CC BY 2.0

/ 8Czerwona cebula

Obraz
© Danielle Scott, lic. CC BY-SA 2.0

Czerwona cebula

Ma silne właściwości przeciwutleniające, wszystko dzięki kwercytynie, w którą jest niezwykle bogata. Polecana alergikom, ze względu na zdolność zmniejszania zapalenia wywołującego uczulenie. Najwięcej leczniczych właściwości znajduje się w czerwonym miąższu, najlepiej więc obierać ją jedynie z wierzchnich łusek.

/ 8Cebula żółta

Obraz
© irish, lic. CC BY-SA 2.0

Cebula żółta

Ta odmiana cebuli jest najostrzejsza, ponieważ zawiera najwięcej związków siarkowych. Regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Związki siarkowe rozszerzają naczynia krwionośne usuwając z żył zalegające złogi tłuszczu.

/ 8Cebula biała

Obraz
© pizzodisevo, lic. CC BY-SA 2.0

Cebula biała

To doskonałe źródło żelaza, regularne spożywanie ochroni nas przed anemią. Jedząc potrawy z dodatkiem białej cebuli organizm przyswoi dwukrotnie więcej żelaza!

/ 8Krojenie cebuli

Obraz
© TheDarkThing, lic. CC BY 2.0

Alicyna

Składnik ten ma silne działanie bakteriobójcze, żując cebulę przez kilka minut pozbędziemy się wszystkich bakterii w jamie ustnej.

/ 8Pokrojony por

Obraz
© sethoscope, lic. CC BY-SA 2.0

Por

Wysoka zawartość kwasu foliowego pomaga chronić układ nerwowy już od pierwszych dni życia dziecka.

/ 8Pęczki szczypiorku

Obraz
© a.pitch, lic. CC BY 2.0

Szczypior

Jedząc szczypior, zaopatrujemy organizm w wit. C. Ma najdelikatniejszy smak z całej rodziny cebulowatych, dlatego można jeść go na surowo jako dodatek do twarożków i przekąsek.

/ 8Czosnek

Obraz
© mullica, lic. CC BY 2.0

Ząbek czosnku

Dzięki wysokiej zawartości siarki, wzmacnia układ immunologiczny. Jego przykry zapach po posiłku, możemy zneutralizować żując np. natkę pietruszki.

/ 8Pęczek szalotki

Obraz
© CC BY 2.0, lic. CC BY 2.0

Szalotka

Ceniona przede wszystkim ze względu na walory smakowe.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka