W 90 procentach składa się z wody. Wymiata złogi z jelit, oczyszcza ciało z toksyn i wspiera wątrobę

Bakłażan świetnie sprawdza się w kuchni jako składnik leczo, zapiekanki, pasty, zupy czy gulaszu. Poza walorami smakowymi posiada również wiele cennych składników, dzięki czemu wykazuje liczne prozdrowotne właściwości. Oto kilka powodów, dla których warto jeść bakłażany.

Dlaczego warto jeść bakłażana?Dlaczego warto jeść bakłażana?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Jak jedzenie bakłażanu wpływa na nasze zdrowie?

Psiankę podłużną, która jest bardziej znana jako bakłażan czy oberżyna, poznamy po podłużnych fioletowych owocach mających charakterystyczny gorzkawy smak i gąbczastą strukturę. Zanim sięgniemy po to warzywo (a właściwie owoc), powinniśmy wiedzieć, że przed zjedzeniem musi zostać poddane obróbce termicznej. Surowy bakłażan zawiera solaninę, która jest substancją toksyczną.

W bakłażanach znajdziemy m.in.: żelazo, potas, magnez, wapń, miedź, witaminę C i K, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów owoce tej rośliny usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i immunologicznego oraz proces przemiany materii, obniżają ciśnienie tętnicze i oczyszczają ciało z toksycznych substancji.

Poza tym pomagają zmniejszyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Obecne w bakłażanie przeciwutleniacze redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników, spowalniają starzenie się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Warto dodać, że oberżyna wpływa korzystnie na kondycję naszej wątroby i nerek, przyspiesza perystaltykę jelit i wymiata z nich zalegające szkodliwe złogi pokarmowe.

Czy bakłażan wspomaga odchudzanie?

Bakłażan w 90 proc. składa się z wody, jest produktem niskokalorycznym i wspomaga trawienie. Ponadto po zjedzeniu na długo pozostawia uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski pomiędzy głównymi posiłkami.

Z tego względu bakłażan powinny włączyć go do swojej diety osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Bakłażan jest również naturalnym afrodyzjakiem, dlatego jest nazywany ''gruszką miłosną''.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka