W Dani to się udało. Po zakazie stosowania sztucznych tłuszczów trans spadła liczba chorób serca

Jest wiele badań potwierdzających szkodliwy wpływ sztucznych tłuszczów trans na zdrowie, mimo to są powszechnie stosowane w produkcji żywności. Najnowsze dane z Danii pokazują dobitnie, że wyeliminowanie ich z żywności, przekłada się na ograniczenie chorób serca i wyraźny spadek zgonów z powodu chorób układu krążenia.

Spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowegoSpożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Ten zakaz uratował życie ok. 1200 osób z chorobami serca

Zakaz stosowania izomerów trans kwasów tłuszczowych w produkcji żywności spowodował w Danii spadek liczby zgonów na choroby układu krążenia - wynika z nowych badań, które publikuje pismo "PNAS".

Tłuszcze trans to określenie stosowane dla nienasyconych kwasów tłuszczowych, w których budowie obecne są wiązania chemiczne typu trans. Tłuszcze trans rzadko występują naturalnie (na przykład w mleku czy w mięsie przeżuwaczy). Dzięki dodawaniu tłuszczów trans produkcja żywności staje się łatwiejsza oraz tańsza, a artykuły spożywcze mogą mieć dłuższą datę przydatności do spożycia. Przykładem takiej żywności mogą być margaryna, wyroby cukiernicze, fast food czy zupy w proszku.

Jest wiele badań potwierdzających, że spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans

Sproszkowane zupy i sosy zawierają izomery trans
Sproszkowane zupy i sosy zawierają izomery trans © Getty Images

W ostatnich dziesięcioleciach Dania doświadczyła znacznego zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób serca i naczyń (CVD). Jak wynika z nowych badań, wprowadzony w tym kraju w 2003 r. zakaz stosowania sztucznych tłuszczów trans (rozporządzenie z marca 2003 r.) uratował w ciągu 16 lat życie niemal 1200 osób z chorobami serca.

Największy spadek śmiertelności zaobserwowano wśród najuboższych

Celem badania przeprowadzonego przez naukowców z uniwersytetu w Kopenhadze, Duńskiego Uniwersytetu Technicznego oraz brytyjskiego University of Liverpool było określenie korzyści zdrowotnych wynikających z duńskich przepisów dotyczących zawartości tłuszczów trans w żywności, poprzez ilościowe określenie względnego udziału zmian w spożyciu, innych czynników ryzyka i sposobów leczenia w spadku umieralności z powodu choroby niedokrwiennej serca (CHD) w latach 1991-2007.

Uczestnikami byli dorośli w wieku 25–84 lat mieszkający w Danii w 1991 i 2007 roku, podzieleni według kwintyli społeczno-ekonomicznych. Główną miarą wyników było zapobieganie lub odroczenie zgonów z powodu chorób serca.

Średnie spożycie energii związane z tłuszczami nasyconymi zmniejszyło się dziesięciokrotnie w latach 1991-2007, spadając z 1,1 proc. do 0,1 proc. u mężczyzn i z 1,0 proc. do 0,1 proc. u kobiet. Zmniejszeniu spożycia tłuszczów trans można przypisać około 1191 mniej zgonów z powodu chorób układu krążenia, co stanowi około 11 proc. ogólnego spadku śmiertelności o 11 100 zaobserwowanego w tym okresie. Największy spadek śmiertelności zaobserwowano wśród najuboższych.

Czy tłuszcze trans są dozwolone w Polsce?

Zdaniem autorów przyjęcie duńskiego podejścia regulacyjnego także w innych krajach mogłoby znacznie zmniejszyć śmiertelność z powodu chorób układu krążenia. Jak to wygląda w Polsce? Zgodnie z rozporządzeniem Komisji UE od kwietnia 2021 r. w całej wspólnocie obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu produktów z wysoką zawartością tłuszczów trans. Próg wynosi maksymalnie 2 proc. wszystkich tłuszczów obecnych w produkcie.

- Ograniczenie dotyczy wszystkich produktów, w których tego rodzaju tłuszcze występują, czyli wysoko przetworzonych ciastek, frytek, tłuszczów do smażenia, popcornu czy różnego rodzaju dań gotowych - wyjaśniała w rozmowie z serwisem "Newseria" Agnieszka Szymecka-Wesołowska, specjalistka ds. prawa żywnościowego. - Tłuszcze trans powstają w wyniku częściowego uwodorniania lub utwardzenia płynnych olejów roślinnych w sytuacji, w których producent dla swoich celów technologicznych chce zmienić ich konsystencję, chce sprawić, by były bardziej produktami stałymi, półstałymi, tak jak w przypadku chociażby margaryn - dodaje prawniczka.

Źródło: PAP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka