Doczekamy się limitów na zawartość tłuszczów trans w żywności?

W Europie nie ma unijnych przepisów dotyczących zawartości niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans w produktach spożywczych. Parlament Europejski przyjął właśnie rezolucję, w której zaleca Komisji Europejskiej wprowadzenie odpowiednich limitów.

Doczekamy się limitów na zawartość tłuszczów trans w żywności?Doczekamy się limitów na zawartość tłuszczów trans w żywności?

W rezolucji podkreśla się, że samo informowanie o zawartości tłuszczów trans (TFA) na opakowaniu nie jest skuteczną metodą ograniczenia ich spożycia. Konieczne jest więc nałożenie na producentów obowiązku ograniczenia stosowania tego typu tłuszczów, regulowanego określonymi limitami. Zdaniem europosłów, Komisja Europejska powinna opracować projekt nowych regulacji najdalej w ciągu dwóch lat.

Nienasycone kwasy tłuszczowe trans uważane są za bardziej niekorzystne dla zdrowia niż kwasy tłuszczone nasycone, nie tylko bowiem podnoszą stężenie cholesterolu LDL, ale także obniżają poziom cholesterolu HDL. Znane są także badania wykazujące ich wpływ na rozwój nowotworów, np. raka piersi.

W naturalnych tłuszczach zwierzęcych izomery trans stanowią ok. 3–5 proc. Jednak w  znacznie większych ilościach występują one w półsyntetycznie otrzymywanych stałych tłuszczach roślinnych – takich jak margaryna i masło roślinne, które są otrzymywane w wyniku chemicznego uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych.

Dlaczego wytwórcy żywności tak chętnie dodają do swoich produktów tłuszcze trans? Powodów jest kilka, przede wszystkim chodzi tu o poprawienie ich konsystencji (np. to dzięki TFA chipsy są tak chrupiące), smaku i trwałości.

Parlament Europejski zwrócił też uwagę, że stosowanie TFA przyczynia się do pogłębienia się nierówności społecznych dotyczących zdrowia. Wynika to z faktu, że ich największą zawartością cechują się zwykle produkty najtańsze.

Limity zawartości TFA zostały już wprowadzone indywidualnie przez niektóre państwa członkowskie. Pierwsza była Dania (2003 r.), następnie Austria (2009 r.), Węgry i Łotwa (2013 r.). Inne, nieobligatoryjne dla producentów mechanizmy zachęcające ich do redukcji zawartości TFA w żywności istnieją w kilku innych krajach UE, w tym w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Belgii i Polsce.

Czytaj więcej:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka