W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?
Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce roślina ta pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Początkowo również wykorzystywana była wyłącznie do celów leczniczych. Dopiero w XIX wieku zaczęto doceniać także jej walory smakowe. Warzywo to nazywane jest czasem „szparagami biedaka” - i rzeczywiście w smaku przypomina szparagi, chociaż jest od nich bardziej delikatne i łagodne. Salsefia jest dobra dla diabetyków oraz tych, którzy mają problemy trawienne. Uspokaja skołatane nerwy i chroni nasze kości przed osteoporozą. Jakie jeszcze zalety zdrowotne posiada ta roślina?
Bogactwo witamin
Salsefia to cenne źródło dobrej dla wzroku witaminy A, zawiera także witaminy z grupy B (B1 i B2), które usprawniają pracę naszego systemu nerwowego. W roślinie tej odnajdziemy wzmacniającą odporność witaminę C, a także witaminę E, nazywaną „witaminą młodości”. Salsefia to także bogactwo minerałów. Zawiera potas, skrobię, mangan, żelazo, fosfor i magnez. Jadalnymi częściami rośliny są liście, kwiaty, pędy, nasiona oraz korzeń. Z powodzeniem mogą jeść ją chorzy na cukrzycę. Polecana jest także tym, którzy są na diecie: 100 gramów salsefii to jedyne 16 kcal.
Cenny probiotyk
Salsefia polecana jest tym, którzy mają problemy z żołądkiem lub jelitami. W roślinie tej znajduje się inulina, uznawaną za naturalny probiotyk. To ona stymuluje wzrost dobrych bakterii w jelitach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Inulina, to błonnik rozpuszczalny, który pozytywnie wpłynie nasze trawienie. To również jej działanie sprawia, że salsefia reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie, zmniejszając poziom glukozy we krwi.
Naturalny detoks
Salsefia jest idealna do oczyszczenia organizmu ze złogów. Roślina ta polecana jest przy problemach z wątrobą, ponieważ zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych w tym narządzie oraz stężenie triglicerydów w osoczu krwi. Zawarty w salsefii mangan usuwa toksyny z wątroby oraz wspiera usuwanie z organizmu związków purynowych – to one wpływają na pojawienie się dny moczanowej. W salsefii znajdują się także duże ilości potasu, który jest niezbędny w elektrolitowej gospodarce organizmu
Mocne kości i zdrowy sen
Salsefia zawiera sporo miedzi, mikroelementu, który jest niezbędny, aby zachować mocne kości. Regularne spożywanie salsefii zmniejsza zatem ryzyko złamań i osteoporozy. Roślina ta ukoi także skołatane nerwy i zapewni nam spokojny sen. Wszystko dzięki składnikom zawartym w białym, mlecznym soku: witaminie B1, która poprawia odporność na stres i magnezie, który nie tylko dobroczynnie wpływa na pracę mięśni, ale także w naturalny sposób uspokaja i koi nerwy.
Gdzie kupić salsefię i jak ją przyrządzać?
Młode korzenie można zetrzeć i dodać do sałatki. Starsze lepsze są do gotowania na zupę. Pędy tej rośliny można przygotować jak szparagi. Salsefia jest mało popularna w Polsce, stąd też rzadko bywa w regularnej sprzedaży. Można ją czasem nabyć na warzywnych targach, jednak prościej jest zasiać salsefię samemu. Saszetka nasion kosztuje około 2 złotych. Wysiewa się je od połowy kwietnia, najlepiej na żyznych glebach. Roślina to nie tylko rarytas dla poszukiwaczy nowych smaków, ale powinni także zainteresować się nią ci, którzy mają problemy zdrowotne - głównie choroby wątroby, żołądka i jelit.