W kilka tygodni obniży ciśnienie krwi. Zacznij jeść już teraz
Nadwaga i otyłość, cukrzyca i inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także wiek, niewłaściwa dieta, w tym nadmiar soli, brak ruchu i przewlekły stres - to czynniki, które mogą zwiększać ryzyko groźnego nadciśnienia tętniczego. Jak temu zapobiec?
Jednym z działań prewencyjnych jest ograniczenie w diecie soli, produktów smażonych, wysokoprzetworzonych czy czerwonego mięsa.
A co powinno się w jadłospisie znaleźć? Na pewno produkty zasobne w potas, kluczowy dla serca pierwiastek.
Banany
Jedno z badań wykazało, że trwająca rok dieta, która obfituje w potas, pozwala pacjentom z nadciśnieniem ograniczyć dawkę przyjmowanych leków.
Przyjmuje się, że dzienna dawka potasu powinna wynosić ok. 3500 mg. Przywykliśmy sądzić, że to banany są najlepszym źródłem tego pierwiastka. Czy na pewno? Jeden średniej wielkości owoc to około 422 mg potasu. Nieźle, ale są znacznie lepsze źródła.
Awokado
Zaledwie połówka tego tropikalnego owocu zawiera 487 miligramów potasu, a całe awokado zaspokaja ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania.
To jednak nie wszystko – w awokado znajduje się błonnik oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, a tym samym wspierają utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi.
Bataty
Wciąż niedoceniane, choć coraz bardziej powszechne w Polsce. I bardzo dobrze, bo jeden, średniej wielkości batat to aż 541 mg potasu. One również są zasobne w błonnik i dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc powinny być stałym elementem diety osób z otyłością, cukrzycą typu 2, miażdżycą i nadciśnieniowców.
Pomidory
A konkretnie pomidory w puszce lub po prostu sos z duszonych świeżych pomidorów to prawdziwa skarbnica potasu.
Zaledwie jedna filiżanka pomidorów w puszce to 528 mg potasu, dodatkowo znajduje się w nich przeciwnowotworowy likopen.
Fasola biała
Należy do roślin strączkowych, o których większe spożycie apelują lekarze i dietetycy. To świetna alternatywa dla smażonego czerwonego mięsa, a w dodatku jest idealnym produktem dla sercowców z powodu potężnej dawki potasu.
Jedna filiżanka fasoli to aż 739 mg tego pierwiastka, a dodatkowo fasola zawiera też wapń i fosfor.
Arbuz
Ćwiartka średniej wielkości arbuza może mieć nawet 640 mg potasu, co może zaskakiwać. Przywykliśmy myśleć, że arbuzy to owoce idealne dla osób na diecie, bo składają się właściwie wyłącznie z wody.
Tymczasem w arbuzie znajdziemy też silny przeciwutleniacz, czyli witaminę C, witaminę B6 oraz magnez.